Lányok Napja a Bánkin

A Nők a Tudományban Egyesület immáron 12. alkalommal rendezte meg a Lányok Napja programsorozatot, amelyhez idén az Óbudai Egyetem is csatlakozott. A Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karra nagyon sok érdeklődő érkezett az ország minden tájáról. Dr. Horváth Richárd kutatási dékánhelyettes rövid megnyitóját követően az esemény főszervezője, Dr. Lukács Judit egyetemi adjunktus vezette a csoportot az esemény első állomására, a Bánki legmagasabb pontjára: a toronyba, ahol Varga Bence egyetemi tanársegéd mutatta be a robotprogramozás alapjait. Az érdekfeszítő bemelegítőt követően a látogatók egy része a Biogáz labort vette célba, ahol Dr. Diószegi Mónika tartott előadást, míg mások a Nagyműhelybe indultak, ahol egyedi bánkis kulcstartót gravírozhattak CNC géppel Ráczi Viktor és Stadler Róbert kollágáink segítségével.

Tóth Georgina Nóra mestertanár a Lean szemlélet bemutatását tűzte ki célul egy gyártási/szerelési gyakorlat folyamatán keresztül, míg Lukács Judit a női feltalálókról és a gépjárműdiagnosztikáról tartott bemutatókat. Pócsik György a passzív biztonság és gyalogosvédelem napjaink közúti közlekedésében témakörében tartott szemléletes bemutatót.

Az udvaron még több érdekesség várt a lányokra, meglátogatták két hallgatói körünk műhelyeit is, elsőként a Pneumobil csapat által összeállított játékokat próbálták ki: utaztak például a pneumatikus kisvonatunkon vagy éppen munkahenger-kötélhúzáson vettek részt majd pedig a Formula Student csapatnál terveztek 3D-nyomtatáshoz házikót, amiben Hajdú Bence és Tóth Zsombor segédkeztek. Később Forma 1-es kvízjátékon mérték össze autóversenyes tudásukat, melyen hallgatóink által tervezett serlegeket nyerhettek.

Az élményekkel teli nap végén Dr. Kovács Tünde egyetemi docens és Schramkó Márton egyetemi tanársegéd invitálta vendégeinket ultrahangos hegesztéssel készülő ékszerkészítésre, itt a lányok nagyon szép színes karkötőket tudtak maguknak készíteni.

Ezúton is köszönjük szépen minden kedves látogatónak, hogy a Bánkit választották, reméljük, nagyon jó élményeket szereztek ezen a napon, és legalább olyan jól érezték magunkat, mint kollégáink. Bízunk benne, hogy a mind a látottak, mind az egyes állomásokon készített vagy megnyert kis ajándékok révén is sokáig emlékeznek majd erre a napra, és más eseményeinken is találkozunk még.

Köszönjük továbbá minden – a szervezésben és lebonyolításban részt vevő – oktatónknak, hallgatónknak és munkatársunknak a rengeteg segítséget!
Köszönjük többek között a Formula Student csapat tagjainak: Váradi Péter, Labutyin Máté, Kiss Márton Péter, Gáll Zsolt, Tóth Benedek, továbbá Domonyi Erzsébetnek a segítő munkájáért, valamint a Pneumobil csapat tagjainak: Kovács Gábor, Bokodi Ábel, Győrfy Máté, Várhegyi Roland, Szabó Álmos, Tolvaj Gergely és oktatójuknak: Pintér Péter mestertanárnak.