Gyakorlati műszaki innovációs érték menedzsment tanfolyam

Tanfolyam leírása

Az innovációmenedzsment elméleti alapjaira építve átfogó gyakorlati tapasztalatok egyedülálló keverékével készítjük fel a résztvevőt arra, hogy el tudja látni a szellemi alkotások szakszerű védelmét az üzleti és műszaki innovációs folyamatokban. Az innovációmenedzsment végigkíséri a szellemi alkotást az ötlettől a kifejlesztésen vagy beszerzésen át, egészen az üzleti hasznosításig. Ezért fontos felismerni, hogy mikor, hogyan és milyen módon találkozunk a szellemi alkotásokkal, miként foglalkozzunk velük célirányosan.

Tanfolyam célja

A tanfolyamon gyakorlatban megismerhetők az egyes oltalmak jogi sajátosságai, különös egyedi jellemzői, megtudhatjuk, melyik típusú oltalom pontosan mit is véd, hogyan jön létre, mik a korlátai. Részletesen ismertetjük a K+F minősítési eljárást. Az ötnapos képzés során a tanfolyam résztvevői gyakorlatban alkalmazható tudásra tesznek szert az alábbi területeken:

 • Innovációs projektek iparjogvédelmi voatkozásai
 • Szellemi alkotásokkal kapcsolatos alapismeretek
 • Iparjogvédelmi feladatok a szellemi alkotások létrehozásáig
 • Kutatási gyakorlatok adatbázisokban

Tematika

 • Elmélet: Bevezetés: Az üzleti célú vállalati innovációmenedzsment alapjai, alkalmazásának hatásai. Szellemi alkotásokkal kapcsolatos alapfogalmak, szellemi alkotások üzleti célú felhasználása. A szerzői jog. Gyakorlat: Önkéntes műnyilvántartás benyújtása. Csoportos konzultáció a szerzői jog elméleti és gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban.
 • Elmélet: A szabadalom és a használati minta oltalmak tudnivalói. Gyakorlat: A szabadalom és a használati minta hazai és nemzetközi bejelentése. Csoportos konzultáció a szabadalom és a használati minta elméleti és gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban.
 • Elmélet: A formatervezési minta oltalom tudnivalói. Gyakorlat: A formatervezési minta hazai és nemzetközi bejelentése. Csoportos konzultáció a formatervezési minta elméleti és gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban.
 • Elmélet: A védjegy oltalom tudnivalói. Gyakorlat: A védjegy hazai és nemzetközi bejelentése. Csoportos konzultáció a védjegy elméleti és gyakorlati tudnivalóival kapcsolatban.
 • Konzultációs lehetőség egyéni kutatási témákban a szerzői jog, a szabadalom, a használati minta, a formatervezési minta és a védjegy témakörökben.

Szükséges ismeretek és eszközök

Tanfolyamunkra várjuk mindazokat, akik saját vállalkozásuk vagy munkahelyi szellemi alkotásaik hasznosításának gyakorlati praktikáit, az innovációkutatás adatbázisait, valamint az oltalmi formák bejelentésével kapcsolatos folyamatokat szeretnék megismerni. A tanfolyamot online formában tartjuk, oktatási segédanyagokat elektronikus tanulási portálunkon biztosítunk. A gyakorlati és konzultációs órákon mikrofon és webkamera használata elvárt.

Jelentkezési feltételek

A jelentkező 18. életévét betöltötte.

Jelentkezési határidő

2024. május 6-ig az oldal alján található online jelentkezési űrlapon.

Létszám

Tanfolyamainkat igény szerint vállalatok részére témaspecifikusan és egyedi órarenddel is megtartjuk.

Minimum: 6 fő
Maximum: 8 fő

A tanfolyam időtartama

5 alkalom, összesen 15 óra

A tanfolyam időpontja

2024 május 13-18. A tanfolyam hétfőtől péntekig tart, délutánonként 17:00-20:00 között, 3×45 perc.

Órarend

A tanfolyami napokon az időbeosztás az alábbi:

17:00-17:15 Bejelentkezés, technikai próba
17:15-18:00 Előadás
18:00-18:15 Szünet
18:15-19:00 Gyakorlat
19:00-19:15 Szünet
19:15-20:00 Konzultáció

A tanfolyam helyszíne

A jelentkezőknek megadott online felületen.

Részvételi díj

150 000 Ft

Kapcsolattartó

Dr. Jókai Erika, jokai.erika@bgk.uni-obuda.hu (+36 20 582 4994)


Órarend részletezve

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
17:15-18:00 Előadás
18:15-19:00 Gyakorlat
19:15-20:00 Konzultáció
Bevezetés, szerzői jogSzabadalom, használati mintaFormatervezési mintaVédjegyEgyéni projekt konzultáció

Online jelentkezési űrlap  Legmagasabb iskolai végzettsége  Kijelentem, hogy az Óbudai Egyetem által rendelkezésemre bocsátott, a tanfolyamra vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom