Sikerrel szerepeltek hallgatóink a XXVIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen

28. alkalommal került megrendezésre a nagymúltú versenysorozat idei fordulója a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) és a győri Széchenyi István Egyetem szervezésében az Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán 2023. április 12-14. között.

A közismert nevén csak „PLC versenynek” emlegetett programozói megmérettetés jó lehetőséget ad a hazai, és határon túli (Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Marosvásárhely) felsőoktatásban tanuló diákoknak, hogy összemérhessék tudásukat az ipari irányítási rendszerek területén.
A verseny 3 fordulóban 3 napig tartott. Az első nap során a PLC irányítással kapcsolatos elméleti feladatokban kellett jeleskedniük a diákoknak, a második fordulóban egy SCADA rendszer alapján működő szimulációs rendszert kellett felprogramozniuk, míg az utolsó, harmadik napon egy valós technológiával jártak el ugyanígy, megadott feltételek alapján.

A programozási feladatok reggel 8 órakor kezdődtek és déli 12 óráig tartottak, miközben a csapatoknak 2 tesztelési lehetőségük volt. Figyelembe véve a szűkös időt és a rövid tesztelési lehetőségeket, ez valóban egy embert próbáló feladat volt.
Az Óbudai Egyetem Bánki Karának csapata a pandémiás időszak miatti 1 éves kihagyás után ismét részt vett a versenyen, ahol a Tamási Péter, Orlik Richárd, Besenyei Dániel összetételű csapatunk Csillik Luca tanszéki demonstrátor vezetésével a 15. helyezést érte el a 24 induló csapat közül. Felkészítő tanáruk Jányoki Ákos Sándor volt. Figyelembe véve a kényszerszünetet, az elért helyezés kiváló eredménynek számít diákjainktól és felkészítő tanárainktól.

A szponzoroknak és a FIOM-nak köszönhetően, szinte nem maradt csapat nyeremény, illetve tárgyjutalom nélkül. A csapat a tapasztalatszerzés és a tanulás mellett kézzelfogható nyereményt, egy Siemens Simatic IPC847C típusú ipari számítógépet is „begyűjtött” tárgyjutalom formájában.
Gratulálunk a sikeres szerepléshez, és biztosak vagyunk benne, hogy az idei tapasztalatok hozzájárulnak a jövő évi szabadkai versenyen való még eredményesebb részvételhez.

Dr. Nagy István
tanszékvezető, egyetemi docens