A kétkötetes Hegesztési zsebkönyv bemutatója

2023. október 12-én a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Tanácstermében került sor Dr. Gáti József c. egyetemi docens, a MAHEG elnöke szerkesztésében készült új, immár kétkötetes Hegesztési zsebkönyv bemutatójára. Az új szakkönyv az Óbudai Egyetem kiemelt támogatásával a Cokom Mérnökiroda Kft. kiadásában jelent meg.

Dr. Gáti József bevezetőjében utalt az első alkalommal a Műszaki Kiadó által 1996-ban megjelentetett, majd a Cokom Kft. kiadásában napvilágot látott második, átdolgozott és tartalmában kibővített, az elmúlt 10 évben többször, változatlan tartalommal kiadott kiadványra, amely minden alkalommal gyorsan elfogyott. Kiemelte, hogy a műszaki fejlődés felgyorsulása, a munkafolyamatok digitalizálása, az Ipar 4.0 elemeinek térhódítása, az európai direktívák alkalmazása és az új nemzetközi szabványok megjelenése, mind-mind megkövetelték az új Hegesztési zsebkönyv kiadását. A kiadvány szerkesztője megköszönte a jelen lévő szerzők és lektorok gondos munkáját, mellyel hozzájárultak a színes ábrákkal, képekkel és alkalmazásokkal is gazdagon illusztrált kiadvány színvonalas megjelentetéséhez.

Az Alföldi Nyomdában 2023. szeptemberében kinyomtatott Hegesztési zsebkönyv új szakmai területekkel bővült: a forrasztás, az atomerőművi berendezések és csővezetékek hegesztése, és az additív gyártás is új fejezeteket nyitott a kiadványban. Ez is indokolta, hogy a terjedelmében bővülő, tartalmában és szerkezetében is megváltozott, 1200 oldalt meghaladó terjedelmű ismeretanyag kétkötetes kiadványban kerüljön az olvasóközönség elé.

A könyv kiadója, Dr. Czitán Gábor, a Cokom Mérnökiroda Kft. ügyvezetője beszédében megköszönte a 19 szerző, a 14 lektor, valamint az alkotó szerkesztő szakmai munkáját. Kiemelte, hogy a szakkönyv írásában közreműködők rendelkeznek oktatói, kutatói, gyakorlati ismeretekkel és tapasztalatokkal a hegesztés és rokon technológiák terén, számos szakmai publikációt, tananyagot jelentettek már meg életpályájuk során. Dr. Czitán Gábor a zsebkönyv egy újdonságára is felhívta a figyelmet. A kiadvány egyes illusztrációhoz felhasználásra kerül az Alföldi Nyomda innovatív mobil alkalmazása, a librAR, melynek segítségével az ábrák multimédiás elemekké váltak. A használat során a librAR-piktogrammal jelzett képekre irányított okostelefonon, vagy tableten az ábrák „életre kelnek”, például videó bejátszással követhetővé válik a MIG/MAG-hegesztés nagycseppes anyagátvitelének tanulmányozása.

Az új kétkötetes Hegesztési zsebkönyv kiválóan alkalmazható a hazai felsőoktatásban, az akkreditált nemzetközi hegesztő-szakember képzésben tankönyvként, a gyakorló hegesztő szakemberek, hegesztési felelősök, oktatók és anyagvizsgálók körében.

A bemutató lehetőséget nyújtott arra, hogy a résztvevők kötetlen beszélgetést folytassanak, valamint a jelen lévő szerzők és lektorok számára átadásra kerüljenek a tiszteletpéldányok.

A szakkönyv megrendelhető a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülésnél személyesen, vagy a https://mhte.hu/hegesztesi-zsebkonyv/ felületen.