Átvételre került a CT berendezés az NVKP pályázatban

Az év első negyedében érkezett meg Karunkhoz a “Fröccsönthető polipropilén alapú tapadást közvetítő kompozitok fejlesztése járműtechnológiai alkalmazásokhoz” című, NVKP_16-1-2016-00038-as számú projekt keretében beszerzésre került Y.Cheetah FXE-160.51 Multifocus X-Ray berendezés.

Ez egy kompakt röntgen átvilágító kabin mikrofókusszal és CT funkcióval. Jellemzői a gyors és hatékony vizsgálat, az 1-klikkes kezelés, 2000x-es geometriai és 17500x-os teljes nagyítás.

Mint arról korábban hírt adtunk, az Óbudai Egyetem kutatói 2D és 3D CT anyagvizsgálati kísérletsorozatot végeznek majd a gép segítségével. A CT komputer-tomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, ahol a vizsgált anyagról meghatározott vastagságú haránt szeletek készülnek, amelyekből pontos 3D felületeket lehet generálni. Ezek a mérések lehetővé teszik a vizsgált mintában az anyageloszlás pontos mérését.

A berendezéssel végzett vizsgálatokhoz szükség volt képalkotó szoftvercsomag beszerzésére is, erre Karunk a VG Studio MAX 3.0 szoftvercsomagot szerezte be, amely a 2D felvételek és a 3D rekonstrukciós modellek létrehozása és kiértékelése szempontjából minden szükséges modult tartalmaz.

A Bánki Kar munkatársai számára igen tanulságos a projekt keretében kutatással töltött idő, amely során mindannyian hasznos, a jövőbeni munkájuk során is használható tapasztalatokhoz juthatnak.