Együttműködési megállapodást kötött a Faulhaber Motors Hungaria Kft. és a Bánki Kar

Faulhaber Motors Hungaria Kft. családi irányítás alatt álló független vállalatcsoport, amely 1997 óta a legmodernebb technológiákat kihasználva kézi, félautomata és a robottechnika segítségével állítja elő, a precizitásban és minőségben egyedülálló hajtáselemeket, azok felépítéséhez szükséges szerelvényeket és alkatrészeket. Termékeik a miniatűr és mikro motorok területén a technológia élvonalába tartoznak, innovatív megoldásaikkal új utakat nyitnak meg a mikro mechatronika területén. Jelenleg fejlesztik és gyártják az úgynevezett „lapos” DC – EC motorokat, a hozzávaló hajtóműveket, jeladókat, a 3 és 5 mm-es hajtásszerkezeteket, továbbá a magasabb minőségi és műszaki színvonalú miniatűr szénkefés motorokat és külső forgórészes kefe nélküli motorokat is. Azon piacok számára kínálnak hajtásmegoldásokat, ahol a pontosság és a megbízhatóság mellett, a legkisebb térrészekben történő egyedi működés is kiemelt fontosságú. Hajtásmegoldásaik a világon egyedülállóvá teszik a céget.

Faulhaber Motors Hungaria Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy magasan kvalifikált dinamikus csapata – amelynek tagait a kompromisszumok nélküli minőségtudatosság jellemez – a lehető leghatékonyabban használja ki a bennük rejlő lehetőségeket. Ennek során célzottan invesztálnak a kutatásba és fejlesztésbe, valamint a korszerű folyamat- és gyártástechnológiákba, hogy az innovatív termékeikkel újabb és újabb standardokat hozzanak létre.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar kiemelt feladatának tartja a felsőfokú utánpótlás biztosítása érdekében, a műszaki képzési területek fejlesztését, ennek érdekében minél szélesebb körű együttműködést kíván kialakítani az ipari és szakmai céges partnerek képviselőivel. Igyekszik a Kar életében az ipari jelenlétet és beágyazottságot növelni, hallgatói számára pedig elősegíteni a valós ipari környezethez történő alkalmazkodást, ahogyan a felmerülő problémákat és azok lehetséges megoldásait is igyekszik megpróbálja testközelbe hozni. Ezen filozófia, és közös gondolkodásmód mentén talált egymásra 2017 decemberében a Kar és a cég vezetése.

Az előzetes tárgyalásokat követően 2018. január 30-án Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán úr és a Kar vezetése, Dr. Ancza Erzsébet, Dr. Drégelyi-Kiss Ágota és Balogh József fogadta a Faulhaber Motors Hungaria Kft. delegációját, ahol a felek megállapodtak abban, hogy kidolgozzák egy jövőbeni, reményeink szerint hosszú távú, kölcsönösen mindkét fél számára előnyös együttműködés feltételrendszerét. Az „Együttműködési Megállapodás” aláírására, viszonozva a Karon tett látogatást, és eleget téve a cég meghívásának, 2018. március 29-én egy gyárlátogatással egybekötött találkozó keretében került sor. A Kar delegációját dékán Úr külföldi útja miatt, Dr. Drégelyi-Kiss Ágota tudományos dékánhelyettes vezette, a népes küldöttségben pedig helyt kaptak a szakmaterület képviselői, név szerint Dr. Nagy István, Dr. Mikó Balázs, Palkó Márton, Kuti János és Balogh József.

Faulhaber Motors Hungaria Kft. és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész-és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar által most aláírásra került „Együttműködési Megállapodás” a következő lehetőségeket rejti magában:

  • – Műszaki tudományok területéhez kapcsolódó közös pályázatok, kutatás-fejlesztési projektek.
  • – Konferencia megjelenés, cégbemutató, szakmai kiállítás, állásbörze részvétel.
  • – Meghívott vendégelőadóként megosztják szakmai tapasztalataikat az Egyetem hallgatóival.
  • – Szakdolgozat és TDK téma kiírása, témavezetés.
  • – Üzem és/vagy gyárlátogatások szervezése, hallgatók fogadása 4 – 6 hetes szakmai gyakorlatra.
  • – Kooperatív képzés gyakorlati képzésében történő közreműködés.
  • – Projektmunka tárgyban való közreműködés.
  • – Cég munkatársainak szervezett továbbképzése.
  • – Programhoz kötött szponzoráció, díjak felajánlása, a Kar anyagi és eszközökkel történő támogatása.

A Kar vezetése bízik abban, hogy a jövőben tartalommal tudja megtölteni a most aláírásra került megállapodást annak érdekében, hogy a képzési portfóliójába tartozó szakok tanterveit és tantárgyait hatékonyabbá tegye, a valós ipari technológiát és szervezeti kultúrát behozza az Egyetem falai közé, illetve növelje a hallgatók személyes fejlődésének lehetőségét.

Balogh József

mérnöktanár
dékáni titkárságvezető