Bánki Donát emléknap Bakonybánkon

2024. június 1-jén került megrendezésre Bakonybánkon a Bánki Donát emléknap, amelyen Karunk névadójának születésére emlékeztünk.

1859. június 6-án itt született Bánki Donát műegyetemi tanár, a világhírű fizikus, a róla elnevezett turbina feltalálója, amely új utakat nyitott a törpe vízierőművek fejlesztésében. 1918-ban nagyszabású tervet dolgozott ki a Vaskapu vízerejének hasznosítására. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt 1911-től. A vízturbináért Bánkit halála után négy évvel 1926-ban a Magyar Tudományos Akadémia nagyjutalmával tüntette ki.

Az eseményt Nagyné Farkas Marianna, Bakonybánk polgármestere nyitotta meg és elmondta ünnepi beszédét. Az ünnepségen beszédet mondott többek között Dr. habil Horváth Sándor pro-dékán is, majd az emlékhely ünnepélyes koszorúzása következett.

Koszorút helyezett el az Óbudai Egyetem Bánki Kara nevében Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán, a Hallgatói Önkormányzat nevében Kovács Zsombor HÖK-elnök, Bakonybánk díszpolgárai nevében Dr. Gáti József, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület nevében Dr. Göttl Márta és Dr. habil. Horváth Sándor.