Bánkis online részvétel a Qform olimpián

Idén online módon került megrendezésre 2020. május 8-án a Nemzetközi Qform Olimpia hazai szekciója, melyen 7 bánkis hallgató vett részt.

A Qform egy olyan szimulációs szoftver, mely segítségével alakítástechnológiai folyamatok modellezhetők, a hallgatói változat elérhető a Bánki 131-es számítógéplaborjában. A Qform Olimpia pedig egyetemi hallgatók részére szervezett nemzetközi verseny, melynek hazai koordinátora prof. Krállics György a BME-ről. Idén a Bánki is nevezett hallgatókat a versenyre dr. Gonda Viktor felkészítésével.

Az idei Qform versenyen 7 bánkis hallgató vett részt: Alvincz Gergely, Barth Vendel, Hrivnák Ádám, Mahut Rajmund, Nagy Regina, Reich Erik és Szoboszlay Szabolcs. A versenyfeladat egy fogaskerék kovácsolási technológiájának tervezése volt, melyre összesen 6 órás időtartam állt rendelkezésre: ez alatt kellett számításokat, szimulációkat elvégezni, valamint a dokumentációt elkészíteni. A házi versenyen nagyon jó megoldások születtek, a részletes értékelés alapján Barth Vendel megoldása került nevezésre a magyarországi döntőbe. A hazai zsűri Vendel megoldását Konstrukciós Különdíjjal értékelte. Gratulálunk!

Az idei verseny abból a szempontból is különleges volt, hogy online került megrendezésre, a hallgatók emailen kapták meg a feladatot és otthon dolgoztak oly módon, hogy távoli eléréssel az interneten keresztül használták a Bánki 131-es számítógéplaborjának gépein futó programokat, a CAD-es tervező és a szimulációs szoftvereket. Köszönet illeti a laborfelelőst, Felker Pétert a szoftverkörnyezet rendelkezésre bocsátásáért.

Ezúton is gratulálunk az egész csapatnak!

Az alakítástechnológiai szimulációs szoftverek a következő félévben is elérhetők lesznek, várjuk továbbra is az érdeklődő hallgatókat!

dr. Gonda Viktor