Beszámoló a SzaFARi 2024 konferenciáról

2024. május 17-én immáron hatodik alkalommal került megrendezésre a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság és a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének közös szervezésében a Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről (SzaFARi) nevet viselő rendezvény. A konferencia elsődleges célja a BSc, MSc képzésben résztvevő hallgatók tehetséggondozása, tudományos életbe történő bekapcsolódásának támogatása. A tehetséggondozást szívügyének tartó Mechatronikai Albizottság, amely a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya Gépszerkezettani Tudományos Bizottságán belül működik, a szimpózium akadémiai támogatója.

Az idei rendezvényen Beke Ottó irodalmár, az Újvidéki Egyetem kutatója tartott előadást a ChatGPT lehetőségeiről, alkalmazhatóságáról, kihívásairól és korlátairól. Az előadás rendkívül érdekes színt vitt a konferencia műszaki jellegű előadásai közé és elmondható, hogy a műszaki terület kutatói számára is hasznos információkat, elgondolkodtató kérdéseket vetett fel.

A szervezésbe ismét bekapcsolódott a montenegrói Donja Gorica Egyetem és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, valamint az idei évben a támogatók köre az Újvidéki Egyetemmel bővült. A külföldi résztvevőkre tekintettel a konferencia hibrid formában zajlott, a magyar nyelvű szekció résztvevői személyesen, míg az angol nyelvű szekció résztvevői zömében online formában mutatták be munkájukat. Összesen 14 előadás hangzott el magyar, illetve angol nyelven. A résztvevő hallgatók fuzzy következtetési rendszerekhez, illetve annak rokonterületeihez kapcsolódó kutatásaikat mutatták be. A témák sokszínűsége is jól mutatja a számítási intelligencia alapú megoldások széleskörű alkalmazhatóságát.

A szekciók legjobb előadói a záró ceremónián oklevelet vehettek át az alábbi munkáikért:

Felisberto David Wandi Chivela: Customization of the physiological parameter assessment using fuzzy logic

Cserfalvi Annamária: Magyar ékezet nélküli daktil ujj ABC vizsgálata adaptív neuro-fuzzy következtetési rendszerben (ANFIS)

Az eseményt a Bánki Kar pneumobil csapatának bemutatója zárta, ahol az érdeklődők a járművek működéséről, a csapat tevékenységéről hallhattak előadást, majd működés közben is megtekinthették az egyik pneumobilt.

Bízunk abban, hogy a külföldi egyetemekkel az együttműködést a továbbiakban is folytatni tudjuk a SzaFARi konferencia szervezésében és azon túl is.

A kapcsolódó publikációk a Bánki Kar folyóiratában, a Bánki Közleményekben jelennek majd meg.

A konferencia magyar weblapja: https://siva.bgk.uni-obuda.hu/SzaFARi/2024/

A konferencia angol weblapja: https://siva.bgk.uni-obuda.hu/SzaFARi/2024/en/index.html

A rendezvényen készült videók, képek itt tekinthetők meg:

https://siva.bgk.uni-obuda.hu/rendezveny/20240517_SzaFARi_2024/

Dr. habil Ludányi-Laufer Edit