Búcsúzunk Galla Jánosné Tanárnőtől

Mély fájdalommal búcsúzik a Bánki Kar közössége Galla Jánosné nyugalmazott docenstől. Galla tanárnő minőségügyért való elkötelezettsége, a kollégákra és a hallgatókra fordított gondoskodása hiányozni fog számunkra.

Életének 78. évében, 2023. február 22-én elhunyt Galla Jánosné, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar nyugalmazott docense.

Galla Jánosné 1945-ben született Budapesten, 1970-ben végzett a gödöllői Agrártudományi Egyetemen okleveles mezőgazdasági gépészmérnökként. 1966-tól az Óbudai Egyetem Bánki Karának és jogelőd Intézményeinek oktatójaként dolgozott közel 50 éven keresztül.

Munkája során két fő oktatási területen tevékenykedett, a hosszméréstechnika és a minőségbiztosítás. A gépész alapképzésen a hosszméréstechnika előadásokat és gyakorlatokat tartotta, számos jegyzet, segédlet szerzője, 21 éven át a Műszaki Könyvkiadó számára könyvábrákat készített.

A minőségbiztosítás oktatási igénye csak 1995-től jelent meg a mérnök képzés kötelező tárgyaként. Részt vett ezeknek a tantárgyaknak a kidolgozásában, és 1996-tól a Minőségbiztosítási Szakmérnök/Szakember képzés társ-alapítója lett.

A Minőségbiztosítási Szakmérnök/Szakember képzés vezetőjeként 2015-ig tevékenykedett, és ezt követően is aktívan dolgozott előbb előadások megtartásával, majd lektorálási feladatok elvégzésével.

2000-től a Bánki Kari Minőségellenőrzési Bizottság tagja, 2007-től pedig vezetője volt. A minőségügyi auditok, illetve a 2011-es MAB akkreditáció nélküle nem lettek volna olyan eredményesek. Az Intézmény Felsőoktatási Minőségi Díj pályázatainak munkálataiban is kiemelkedő szerepet vállalt.

Munkája során szoros kapcsolatot ápolt a szakmai szervezetekkel (EOQ MNB, ISO9000 Fórum). Az EOQ Magyar Nemzeti Bizottságának tisztviselője volt, a szervezet Örökös Tagjává választotta.

Galla Tanárnő sokat jelentett diákjainak, számtalan hallgatót patronált az egyetemi tanulmányai alatt. A diákjai szemében „mindenki nagymamája” volt, munkabírása és következetessége példaértékű volt kollégái számára is.

A tanítást hivatásnak tekintette, Antoine de Saint-Exupéry gondolata szerint:

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz, és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.” Emlékét szívükben örökké őrizni fogják kollégái és tanítványai!