Counter-Terrorism Technology and Development in Africa konferencia 2022

2022. szeptember 22-én, immár második alkalommal került megrendezésre az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Biztonságtudományi Doktori Iskola keretein belül működő Afrika Kutatóintézet, valamint a világ legjobb egyetemei között számontartott dél-afrikai Stellenbosch Egyetem Katonai Tanulmányok Központja által jegyzett ’Counter-Terrorism, Technology and Development in Africa’ nevet viselő nemzetközi konferencia. Az idei esemény annyiban tért el a tavalyihoz képest, hogy immár nemcsak az online térben, hanem a dél-afrikai légierő Pretoria melletti Waterkloof Légibázisán, jelenléti formában is részt lehetett venni az tudományos eszmecserén, melynek szervezőihez csatlakozott a neves African Aerospace and Defence Expo, ami a kontinens egyetlen védelmi kiállítást és légiparádét ötvöző rendezvénye.

A helyszíni panelek mellett a szimpózium három szekciójában az előadók a humán biztonság, a szocioökonómia, valamint a technológia fejlődés és a kíberbiztonság területének aktuális kérdéseit vizsgálták meg több mint negyven előadás keretében. 

Az esemény tavalyi pozitív visszhangjának és a szervezők tevékenységének köszönhetően idén három kontinens 13 országának több mint félszáz szakembere mutatta be kutatásainak eredményeit. A rendezvényt – az első alkalomhoz hasonlóan – megtisztelte megnyitó előadásának megtartásával Prof. Dr. Toyin Falola, aki az afrikanisztika élő legendájaként számos egyetemen szerzett tudományos címeket (jelenleg a Texasi Egyetem vezető professzora). A különböző civil, illetve katonai területekről érkező előadók tudományos beszámolóira idén mintegy 300 fő volt kíváncsi személyesen vagy az online térben. Azoknak pedig akik lemaradtak volna a tudományos seregszemléről, az elhangzott előadások egy része a lektorálást követően az Afrika Kutatóintézet tudományos folyóiratában, a Journal of Central and Eastern European African Studiesban kerülnek közlésre.