Sikeresen lezajlott a Kutatók Éjszakája a Bánkin

Több, mint 1100 érdeklődővel sikeresen zajlott múlt pénteken – 2022. szeptember 30-án – a Kutatók Éjszakája a Bánki Karon. Negyvennél is több érdekes program és előadás közül választhattak a részt vevő fiatalok és idősek; a nagyműhelyben labirintus játékot és asztali telefontartót lehetett gyártani CNC gép segítségével, de nagy sikere volt a Bánki Donát emlékérmének is az aulában, akárcsak a Tanácsteremben berendezett Retro gamer kiállításnak és játszóháznak, amely eseményt a ReGamEX hozta el nekünk a Népszínház utcába.

Az udvaron hallgatóink saját fejlesztésű programjai, mint például a Tesla-tekercs látványos bemutatója szórakoztatta a közönséget, csakúgy, mint az oszcilloszkóppal zenére, hangokra rajzolt alakzatok, valamint az otthoni anyagok segítségével létrehozott hanghatások vagy a penumobilok.

Számos kiváló szakmai előadásra is sor került az este folyamán, volt szó a fémek anatómiájáról, a domotikáról, mesterséges intelligenciáról, hackerekről, a dark webről, az Al-Shabaab titkos szolgálatáról. Megismerkedhettek az érdeklődők a robbantástechnikával, az automatizált online 3D nyomtatással, a gőzgépekkel, a robotprogramozással és a PLC-kkel. A látogatóknak lehetőségük nyílt csapágyszerelésre, izgalmas kémiai és fizikai kísérletekre, megtudhatták, hogyan rejthetünk adatot képbe vagy zenébe, milyen digitális képtömörítési eljárásokat ismerünk, de szó volt a hegesztésről és rokoneljárásairól, a kokilla öntésről és a haditechnikáról is.

Eleinte főleg a kicsik kapcsolódtak ki Ollóvágta Pista bácsinál, ám később már a nagyobbak, felnőttek is leültek hajtogatni, kivágni néhány papírjószágot. Kézműveskedni Nettinél is lehetett, akinek ráadásul saját festménykiállítását is megnézhették a művészetek iránt érdeklődők a dékáni folyosón. A büfében lehetett beszélgetni, pihenni, de volt lehetőség asztaliteniszezésre is.

Reméljük, mindenki nagyszerű élményekkel és emlékekkel távozott a Bánki Kar Kutatók Éjszakája eseményéről, köszönjük szépen ezúton is a szervező kollégáknak és oktatóinknak, diákjainknak, valamint a Hallgatói Önkormányzatnak az aktív részvételt. Jövőre várunk mindenkit szeretettel!