Előadás a logisztikai robotok világáról

2023. március 30-án az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetében működő Fuzzy Rendszerek Tudományos Műhely szervezésében került megrendezésre a „Logisztikai robotok világa” című vendégelőadás. A nagysikerű előadást Németh Attila az Advanced Robotics vezérigazgatója, egyetemünk díszpolgára tartotta a rendkívül dinamikusan fejlődő logisztikai robotizáció kérdéseiről, lehetőségeiről.

Napjaink egyik új, ugyanakkor dinamikusan fejlődő ágazata a logisztikai robotizáció. A tématerületet létjogosultságát a pandémia alatt bekövetkezett fogyasztási szokások megváltozása tette megkérdőjelezhetetlenné. Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése és részben ennek következményeként kialakuló megfelelő raktárak hiánya, valamint az egyre növekvő munkaerőhiány új nagy megbízhatóságú technológiát igényelt. A technológiai rohamos fejlődésének köszönhetően a logisztikai feladatok, mint a komissiózás, szortírozás, anyagmozgatás, takarítás, nagymértékben automatizálhatók, ezáltal a folyamatok gyorsíthatók. Növelhető a produktivitás, tárolási sűrűség, kiszállíthatóság, valamint a rendszer nagy előnye a skálázhatóság. Az előadáson különböző lehetséges robotizációs megoldásokba nyerhettek betekintést az érdeklődők, valamint szó esett arról is, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a rendszer tervezése során és milyen jellegű megtérüléssel lehet számolni.

A céggel hosszútávú együttműködést tervezünk, ennek első lépéseként hallgatóinknak már a tanulmányaik során lehetőségük nyílik logisztikai robotizációs tantárgy felvételére.

Dr. habil. Laufer Edit
intézetigazgató, MEI