Maszk viselését könnyítő fülvédőt készített a Bánki hallgatója

A jelenlegi veszélyhelyzetben minden nap egy új kihívás, egy újabb küzdelem. Sajnos ez egy olyan globális probléma, amit összefogással és komoly önfegyelemmel lehet orvosolni. Mindenki veszélynek van kitéve, de az egészségügyi dolgozók azok, akik igazán a csata élén harcolnak. Ők szállítják a vírussal fertőzött személyeket, ők figyelnek a kórházakban éjt nappallá téve, és ők támogatják lelkileg a családtagjainkat és egymást.

Nem könnyű egész nap védőfelszerelést és maszkot viselni, de mára ez vált a mindennapi öltözékükké, annak minden kényelmetlenségével. Ezt látva egy kedves hallgatónk, Winkfein Gábor, olyan fülvédőket kezdett gyártani 3D nyomtató segítségével, amelyek megkönnyítik a maszk viselését. Ezzel az egyszerű eszköz használatával jóval kényelmesebb még a hosszú-hosszú órák alatt is a maszkban lenni, mivel nem a fülre, hanem a fülvédőre kell akasztani.

  1. ábra – Fülvédő számítógépes modellje (a nyomtató ez alapján dolgozik).

A kezdeményezéshez csatlakozott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara. Mivel a Bánki Karon számos 3D nyomtató található, Gábor plusz két gépet tudott erre az időszakra beüzemelni. Ezen kívül a kar biztosítja a nyomtatáshoz szükséges kellékanyagot annak érdekében, hogy minél több fülvédő készülhessen.

A következő napokban/hetekben számos kórháznak és magánszemélynek fog fülvédőt adományozni az Óbudai Egyetem Bánki Kara és Gábor. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének már el is tudott juttatni néhány darabot, ahol ezen felül még több száz darabra tartanának igényt.

Használt 3D nyomtatók típusai:

Creality Ender
Creality CR20 Pro
Tevo Flash
Nyomtatható anyag:

Gembird PLA (Politejsav)
Gyártási idő: 35 perc/db