Mit rejthetnek a csomagok? – külső gyakorlat a ZNZ Kft-nél

Újabb gyakorlatorientált foglalkozásokon vettek részt az Óbudai Egyetem Bánki Kar Robbantástechnikai szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés hallgatói a Robbanószerkezetek felderítése tantárgy keretében a Z&Z Biztonságtechnika Kft. nagytarcsai telephelyén. A cég speciális biztonsági berendezések és rendszerek forgalmazásával, telepítésével, valamint biztonságtechnikai szaktanácsadással és oktatással foglalkozik, a hazai védelmi szektor meghatározó szereplője immáron 30 éve.

A hallgatók a gyakorlati foglalkozás első felében Dudás József operatív igazgató (robbantástechnikai szakmérnök) előadásán keresztül megismerhették egy gondosan megtervezett ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) felépítését és működését, átfogó ismeretekre tettek szert a repülőterek, kritikus infrastruktúrák ellenőrző pontjain alkalmazott biztonságtechnikai eszközök – mint például: csomagvizsgáló röntgenek, fémdetektor kapuk és kézi fémdetektorok, valamint robbanóanyag-nyom felderítő berendezések (ETD – Explosive Trace Detector) – műszaki jellemzőiről és az ott betöltött szerepükről. Néhány mondat erejéig szó esett a szakmai tanácsadás fontosságáról, illetve a biztonságtechnika világát érintő kihívásokról, annak jövőjéről.

Az elméleti foglalkozást követően a cég bemutatótermében felállított berendezések használatával „valós” körülmények között gyakorolhatták különböző tiltott tárgyak és rögtönzött robbanószerkezetek (IED – Improvised Explosive Device) felismerését. Lehetőség volt katonai/tűzszerész felhasználásra tervezett, impulzus generátorral szerelt hordozható röntgenek képeinek elemzésére, valamint szimulátoron keresztül bepillantást nyerhettek a repülőtéri utasbiztonsági ellenőrök munkájába 3D-s röntgenképek kiértékelésével. A gyakorlati foglalkozást még érdekesebbé tette, hogy a hallgatók saját csomagjaikat és személyes tárgyaikat is megvizsgálhatták, alkalmazva a különböző képelemzést elősegítő szoftveres funkciókat.

Szöveg és fotó: Tordai Arnold, Dr. Daruka Norbert