Nyílt Nap kárpátaljai középiskolások számára

2023. november 30-án különleges nyílt napot tartottunk a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum, a Bethlen Gábor Líceum és a Nagyberegi Református Líceum érettségi előtt álló középiskolás diákjai részére.

Az eseményt Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán nyitotta meg, majd Beleznay Tamás beiskolázásért felelős rektori tanácsadó mutatta be Egyetemünk képzési rendszerét, szakjainkat, és ismertette a felvételivel kapcsolatos információkat. Ezt követően oktatóink tartottak előadást a szakokról, Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán a kiberbiztonsági mérnöki szakról, Dr. Pinke Péter intézetigazgató, a Gépészeti és Technológiai Intézet docense, a gépészmérnöki szakról, Dr. Hell Péter egyetemi adjunktus a biztonságtechnikai mérnöki szakról, Prof. Dr. Szlivka Ferenc egyetemi tanár az energetikai mérnöki szakról, Varga Bence egyetemi tanársegéd pedig a mechatronikai mérnöki szakról.

Miután a fiatalok megismerték képzéseinket, Kovács Zsombor, a Hallgatói Önkormányzat elnöke beszélt a HÖK munkájáról, valamint a diákok lehetőségeiről a hallgatói körök, kollégiumok, ösztöndíj lehetőségek, versenyek és a hallgatói élet kapcsán. Az előadások után kvízjátékra invitáltuk a diákokat, akik ügyesen helyt álltak a nehezebb kérdéseknél is. A három első helyezett (bronzéremtől aranyig sorrendben: Vova, Karolin és Domi) ajándékcsomagot vehetett át.

A nyílt nap második felében a középiskolások 15 fős csoportokban látogatták meg a nagyműhelyt, a biztonságtechnikai labort, a robotika labort, valamint a hallgatói műhelyeket, ahol a pneumolbil és a Formula Student csapataink dolgoznak. A nap zárásaként a tésztahíd-építő hallgatói kör vezetői, Várkonyi Péter és Dósa Áron, valamint Márkos Szilárd egyetemi gyakornok, a Gépészeti és Technológiai Intézet oktatója, volt világbajnok és rekorder tésztahíd-építőnk tartott a diákoknak előadást – hogy mi is a tésztahíd-építés, hogyan lett ebből világbajnokság, illetve hogyan készültek ők maguk a szerkezetek építésére. 

Reméljük, hogy sikerült sok érdekességet és számos hasznos információt átadni a kárpátaljai diákoknak, és sokukkal szeptemberben már hallgatóként fogunk találkozni. Munkatársainknak, oktatóinknak és hallgatóinknak köszönjük szépen a lebonyolításban nyújtott segítséget.