Sikeresen lezajlott a 3. Tribológiai találkozó

2020. január 10-én a Bánki Karon került megrendezésre az immáron harmadik Tribológiai találkozó.
Az eseménysorozatot 2019 elején Prof. Kalácska Gábor, az MTA Gépszerkezettani Bizottság, Tribológiai Albizottság vezetője hívta életre a MOL támogatásával.

A házigazda ÓE-BGK mellett az alábbi intézmények képviseltették magukat a találkozón:  SZIE-GPK, MOL, BME-GPK, BME-KJK, SZE, NYE, DE-MK, SZT-MK, NE-GAMF, ELTE-SMI, Mahr

A délelőtt folyamán bemutatkozott a Nyíregyházi Egyetem, a Neumann Egyetem GAMF Kara, az ELTE Savaria Műszaki Intézete, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A Mahr cég bemutatkozásával folytatódott a délelőtt, majd a cég németországi anyavállalatának képviseletében Marc Ujma mutatta be a cég legújabb mobil érdességmérő berendezését.
Ebéd után három témában értekeztünk, illetve hoztunk döntéseket. Egyrészt egy közös tribológia jegyzet létrehozását határoztuk el többségi egyetértéssel. A jegyzet jellegét tekintve moduláris felépítésű kell, hogy legyen, az egyes modulok kidolgozása az intézményi kompetenciáknak megfelelően kerülne kivitelezésre és lehetőség szerint pályázati támogatással vágnánk bele a jegyzetírásba. Második napirendi pontként a tribológiai tevékenységek összehangolását, egymás kölcsönös segítését határoztuk el. Ennek formájáról nem született döntés, de a közös munka elindításához közös infrastrukturális, szaktudási és kapcsolati kompetenciákat összefoglaló adatbázis létrehozását céloztuk meg. Végül döntés született arról, hogy a találkozó sorozat folytatódjon és a résztvevők köre még tovább szélesedjen.

A találkozó jó hangulatban zajlott és eredményes volt.
Ezúton is köszönöm a Kar támogatását és a szervezésben részt vevők munkáját!

Dr. Czifra Árpád