Sikeresen lezajlott a II. Nyári Egyetem a Bánki Karon

Augusztus első hetében került megrendezésre a második Nyári Egyetem a Bánki Karon, műszaki érdeklődésű középiskolások részvételével. A jelentkezett diákok közül többen Karunkon kezdik meg tanulmányaikat szeptemberben.

A keddi és szerdai online napok alkalmával kiváló előadásokat hallhattak a résztvevők a Kar általános bemutatásától egészen a modern közúti közlekedésig:

 • Dr. Czifra György mestertanár (Anyag és Gyártástudományi Intézet) – Ördögi megoldások
 • Pintér Péter tanszéki mérnök (Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet) –
 • Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán – Bemutatkoznak a hadi specializációk
 • Dr. habil. Kiss Gábor egyetemi docens, intézetigazgató (Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet) – Hogyan rejtsünk el egy üzenetet képben?
 • Dr. Lukács Judit adjunktus (Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet) – Modern közúti közlekedés
 • Kuti János műszaki ügyintéző (Anyag és Gyártástudományi Intézet) – Kötéstechnológiai érdekességek
 • Horváth Gergő HÖK elnök – Ösztöndíjak, hallgatói körök, kollégiumok
 • Trunk Dániel külkapcsolati munkatárs – Bemutatkozik a Bánki Kar

A csütörtöki online nap ipari partnereinkre fókuszált, előadóink többségében a Bánkiban, illetve a Kandó Karon végzett fiatal mérnökök voltak, akik mára különböző cégeknél helyezkedtek el. Ők meséltek a diákoknak és hallgatóinknak a Bánkis éveikről, valamint arról, amivel jelenleg foglalkoznak.

 • Kovács Gábor ipari területvezető (TÜV Rheinland Intercert Kft.) – Tiszától a digitális holdraszállásig
 • Veres Tibor ügyféltámogatási vezető (Enterprise Communications Magyarország Kft.) – Bánkiból a CAM rendszerek rejtelmeibe
 • Néder József Károly ügyvezető (NDR-Legion Kft.) – Karrierépítés a Bánkitól a rendezvényiparig
 • Misinszky Gábor társalapító és ügyvezető igazgató (Robotaid Kft.) – Karrier az Ipar X.0-ban – A jövő munkahelyei
 • Fuchs Ádám terméktámogató mérnök (Bosch Rexroth Kft.) – Az automatizálás jövője

A 3 napos online programot követően 2022. augusztus 5-én pénteken személyes találkozóra került sor a Kar Népszínház utcai épületében, ahol a résztvevő diákok élőben is szemügyre vehették az előadások során már említett laborokat és műhelyeket, bepillantást nyerhettek a Kar mindennapjaiba, beszélgethettek oktatóinkkal, hallgatóinkkal és céges partnereinkkel egy finom ebéd keretében, amit a Hallgatói Önkormányzat tagjai készítettek az udvaron.

Délelőtt 10 órakor a fiatalokat Dr. Horváth Richárd kutatási dékánhelyettes köszöntötte, majd egy kerekasztalbeszélgetést követően indult a túra.

A diákok megtekintették a Nagyműhelyt (Stadler Róbert, Ráczi Viktor), jártak a Formula Student csapat főhadiszállásán (Felvári Bálint, Hajdú Bence), majd a Pneumobil csapatainkkal is találkoztak (Labutyin Máté, Kovács Gábor, Szabó Álmos, Győrffy Máté). Megnézték a Robotika labort (Varga Bence), az úgynevezett Biometrikus labort (Dr. Őszi Arnold), valamint a Biogáz labort is (Bakosné Dr. Diószegi Mónika).

Az udvaron pedig a Bosch Rexroth Kft. és a Robotaid Kft. munkatársai várták őket a standjaiknál, ahol további érdekességeket hallhattak és láthattak.

Az élményektől kifáradt érdeklődőket finom ebéddel vendégeltük meg, ennek elfogyasztása után pedig kutatási dékánhelyettes úr átadta a játékok nyerteseinek a díjaikat, valamint minden résztvevő oklevéllel gazdagodott. A napot a megjelent diákok, hallgatóink és oktatóink kötetlen beszélgetése, eszmecseréje zárta.

Ezúton szeretnénk megköszönni minden oktatónknak és munkatársunknak, hogy segítettek a program szervezésében és lebonyolításában, valamint köszönjük a résztvevő diákoknak, hogy teljesítették a Nyári egyetemet, reméljük, hamarosan találkozunk velük.