Előtérben napjaink biztonsági kihívásainak tudományos kérdései

A kutatók, oktatók, valamint a fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői immáron negyedik alkalommal vitatták meg a biztonságtudomány aktualitásait „A jelen biztonságának kihívásai és fenyegetettségei” című nemzetközi tudományos konferencia keretében.

A jelentős médianyilvánosság mellett lezajló tudományos rendezvénynek idén is a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság Banja Lukai Egyetemének Biztonságtudományi Kara volt a házigazdája. A március 28-án megrendezésre került esemény tudományos bizottságába ismételten helyet kapott a Bánki Kar, Biztonságtudományi és Kibervédelmi Intézetének oktatója, Dr. habil. Nagy Rudolf adjunktus.

Továbbá egyetemünk részéről a konferencia lebonyolításában ezúttal is tevőleges szerepet vállalt a Prof. Dr. Besenyő János témavezetése mellett a Biztonságtudományi Doktori Iskolánkban kutatásokat folytató Milica Simikić doktorandusz.

A hat országból érkezett kutatókat, szakembereket felvonultató rangos konferencián Dr. habil. Nagy Rudolf adjunktus szerb nyelvű előadásában a kritikus infrastruktúrák társadalmi kihívásokat felerősítő szerepét mutatta be. A kritikus infrastruktúrák kérdésével egyebek mellett maga a köztársaság belügyminisztere is foglalkozott előadásában az új uniós kritikus infrastruktúra direktívák jogszabályi implementációjának és biztonsági szervezetfejlesztési kihívásait elemezve. Emellett a külön szekcióban elhangzó előadások jelentős részben foglalkoztak a környezetbiztonsági kihívásokkal, köztük a katasztrófák megelőzése, kezelése vonatkozásaival is. A konferencián részt vett Dr. habil. Szabó Gyula docens, egyetemünk CEEPUS koordinátora is, aki további programokról folytatott megbeszéléseket a CEEPUS hálózati partnerekkel. Az egyeztetések nyomán körvonalazódó projekttervek várhatóan a tudományos kapcsolataink további szélesítését biztosíthatják a régióban.