ICCECIP 2019 Közép-európai Kritikus Infrastruktúra Védelem Nemzetközi Konferencia a Bánki Karon

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként, november 18-19-én került megrendezésre az ICCECIP 2019, az International Conference on Central European Critical Infrastructure Protection című nemzetközi tudományos konferencia és workshop.

A házigazda Kar kutatási és képzési tevékenysége közvetlenül csatlakozik a konferencia programjához, hiszen Magyarországon egyedül az intézményben folyik biztonságtechnikai mérnökök képzése alap-, mester-, valamint szakirányú továbbképzés keretében, illetve PhD képzés során, lefedve a kritikus infrastruktúra védelem teljes spektrumát, így a fizikai-, és kiberbiztonság, a polgári védelem, a politikai biztonság területét.

A Kar kutatási programjában is jelentős szerepet tölt be a kritikus infrastruktúra kutatása, így pl. a fizikai védelem területén – a robbanással és lövedékekkel szemben magas ellenálló képességű – kompozitok kutatása, a vészhelyzet esetében azonnal alkalmazható mobil kórházak, illetve segélyhelyek fejlesztése, vagy a kiberbiztonság területén alkalmazható új módszerek.

A Bánki Kar és a többi V4 ország partner egyetemeivel évek óra tartó együttműködés eredményeként létrejött konferencián a szervezők mellett francia, ukrán, vietnámi, izraeli, szlovén és szerb résztvevők is bemutatták a kritikus infrastruktúra védelem és a biztonságtudomány területén elért kutatási eredményeiket. A 13 ország tudományos kutatóit felvonultató nemzetközi konferencián, a plenáris ülés keretében nyolc előadás hangzott el francia, izraeli, lengyel, cseh, vietnámi, szlovén, szlovák és magyar előadóktól, melyeket szekció ülések követtek. Az öt szekció során 28 előadás hangzott el a kritikus infrastruktúra témaköréből.

A “Tudománnyal a fejlődésért és a békéért” jelmondatú konferencia programjában, a fentiekben kiemelt témakörök mellett, teret kapott a kritikus infrastruktúra minden olyan létfontosságú eleme, mely a napi létszükségletek biztosításához elengedhetetlen, pl. ivóvíz, élelmiszer, egészségügyi szolgáltatás, energia, szállítás biztonsága mellett a kiberbiztonságot is érinti. A program során a hallgatóság követhette a háborús vagy terrortámadás elleni védekezés módszereit, a természeti katasztrófák okozta káresetek megelőzését, illetve a bekövetkezése esetén enyhítési lehetőségeit összegző előadásokat.

A szervezők gondoskodtak a magyar folklór bemutatásáról is. Egy népitánc bemutatóval kedveskedtek a konferencia nemzetközi és hazai közönségének.

A második napon a szervezők egy workshop-ot rendeztek. A résztvevő külföldi egyetemekkel az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. A workshop moderátora Dr. Leopold Kruszka volt Lengyelországból. A Szabadkai Műszaki Főiskola intézetigazgatója, Dr. Igor Fürstner, a főiskola részvételével megvalósuló erasmus + projektet mutatta be, majd más pályázatokról egyeztettek az együttműködés keretében. Ebéd után pedig egy napsütéses városnézésen vettek részt a konferencia érdeklődő vendégei.

A konferencia és a workshop a kutatási eredményeivel hozzájárul a térség azonos történelmi és kulturális múltú országainak biztonságához, a kritikus infrastruktúrák problémamentes üzemeltetéséhez, a védelmi képesség közös fejlesztéséhez, biztosítva a térség országai jövőbeni együttműködését.

Készítette:

Dr. Gáti József
Dr. Nyikes Zoltán
Dr. Kovács Tünde Anna

Fotó:

Tóth Viktória
Dr. Nyikes Zoltán
Durbák György