Kaposváron tartott szakmai workshopot az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem és Kaposvár önkormányzatának közös projektjeként valósul meg a Somogy megyei településen az ország első Okosipari Tudományos és Innovációs Parkja – jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente rektor március 19-én a BM Heros Zrt. kaposvári csarnokában. Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány elnöke, Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Kaposvár polgármestere, Szita Károly a régió iparának fejlesztése mellett az innovációs megoldások kidolgozásának fontosságát is hangsúlyozták, amellyel új vállalkozások létrejöttét segítheti elő az Óbudai Egyetem új, a városban megvalósuló beruházása. Prof. Dr. Kovács Levente 13 helyi céggel írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot az innovációs park megvalósításában való közreműködésről.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora elmondta, az okosipari technológiai parkot úgy kell érteni, hogy egy digitális ikerpárban valósítja meg az elképzeléseket Budapesten és Kaposváron. 

– Budapesten az ipari kutatás kérdésének a mintalaboratóriumai lennének kialakítva, Kaposváron pedig az innovációs csarnokok. Mindezt ötvöznénk az oktatással és a szakképzési centrumokkal együttműködve olyan életmodellpályát építenénk fel a fiatalok számára, ami valóban meg tudja erősíteni az iparosítást. Ráadásul Kaposváron mindezt a duálképzés keretében próbáljuk megvalósítani – mondta a rektor, hozzátéve, hogy a polgári és a hadiipari fejlesztések irányában is maradandót szeretnének alkotni. 

Az Óbudai Egyetem rektora prezentációjában ismertette, hogy a közel nulla energiaigényű, magas szintű információs és kommunikációs technológiai, valamint intelligens vezérléstechnikai eszközökkel felszerelt okos-épületben egyebek mellett speciális festékanyagokkal, szóró-eljárásokkal, fémmegmunkálással, kötéstechnológiával és környezetszennyező anyagok újrahasznosításával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket végeznek a jövőben. Ezen kívül a hadiipari technológiák fejlesztését is kiemelten kezelik majd. Fő kutatási területek lesznek többek közt: különleges technológiák és hadiruházati anyagok kifejlesztése, páncélzat helyettesítő anyagok kutatása és alkalmazásuk vizsgálata, katonai műveletek digitalizált támogatása. További cél a fiatalok pályára irányítási lehetőségeinek szélesítése, műszaki-természettudományi ismereteinek bővítése, vonzódás erősítése a gépészeti, villamosipari és informatikai képzések felé.

A fentiekkel összefüggően az alábbi, a tudományos és innovációs park célterületéhez kapcsolódó, a fejlesztésekhez szorosan illeszkedő képzések elindítását is tervezi az Óbudai Egyetem. Biztonságtechnikai mérnöki alapszakon, valamint a Gépészmérnöki alapszak Haditechnikai specializációján és a Fegyver és lőszertechnikai specializáción új duális képzéseket alakít ki a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, legkésőbb a pályázat benyújtásától számított 5 éven belül. Emellett Hadiipari mérnöki mesterképzési szakot alapít, kidolgozza a szak indítási anyagát és elindítja a képzést a pályázat benyújtásától számított 5 éven belül. A Biztonságtudományi Doktori iskola képzési rendszerében új doktori programot indít a pályázat benyújtásától számított 7 éven belül Hadiipari Kutatás-fejlesztési doktori program címmel.

A Science Park néven ismert kutatás-fejlesztési központ egy zöldmezős beruházással megvalósuló nagy ívű program, amelynek költségvetése 15 milliárd forint. A terület infrastrukturális fejlesztése már megindult, lezárul a távközlési és adathálózati tervezés, idén megkezdődnek a kivitelezési munkák. A beruházás tervezetten 2025-re zárul.

Az eseményen bejelentették, hogy a BM Heros gyárában hamarosan indul a harcjárművek fejlesztése, valamint egy tudományos park létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot. – Rövidesen megkezdődik negyven Gidrán típusú, Törökországban gyártott harcjármű rádiótechnikai, elektronikai eszközökkel való felszerelése Kaposváron, később pedig további száz példányhoz helyben gyártanak alkatrészeket is – jelentette be Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hozzátéve, hogy ezekből a harcjárművekből már korábban tízet vásárolt a magyar honvédség, és további százat tervez beszerezni.

forrás: Óbudai EgyetemKaposvármost.hu