Összefoglaló az OTDK HRT megnyitó ünnepségéről

Tartalmas napon vagyunk túl, ugyanis lezajlott a XXXIV. OTDK Had- És Rendészettudományi Szekciójának első felvonása. Reggel 9 órakor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, amelyen az a megtiszteltetés ért minket, hogy Dr. Benkő Tibor úr, Magyarország honvédelmi minisztere az elnökség tagjai között foglalt helyet. Az elnökség tagjai voltak továbbá: Mezey Barna professzor úr, az OTDT alelnöke, Réger Mihály professzor úr, az Óbudai Egyetem rektora, Földesi Gabriella úrhölgy, az Óbudai Egyetem kancellárja, Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese, Dr. Padányi József vezérőrnagy úr, az OTDT HRT SZB elnöke, Dr. Németh József ezredes úr, a Rendészeti Tudományos Tanács elnöke, Rajnai Zoltán professzor úr, az OTDK HRT Szekció ügyvezető elnöke.

A megnyitó ünnepségen megjelent többek között Dr. Mészáros Bence rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar nemzetközi dékánhelyettese, Dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla, a Pro Scientia aranyérmesek társaságának elnöke, valamint Schmidt Petra, a Had- És Rendészettudományi Roska Tamás Tudományos Előadás idei évi nyertese.

Miután Miniszter úr megtartotta ünnepi beszédét, Prof. Dr. Mezey Barna úr is a pulpitushoz lépett, hogy köszöntse az OTDK résztvevőit.

Padányi József vezérőrnagy úr gondolatait követően Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán úr kért szót, majd egy rövid videorészlettel emlékeztünk Roska Tamás professzor úrra, a Széchenyi- és Bolyai-díjas akadémikusra, a celluláris hullámszámítógép architektúrájának megalkotójára, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának alapító dékánjára, a hazai bionikai képzés megteremtőjére. Tudományos tevékenységét számtalan hazai és nemzetközi díjjal ismerték el.
Roska Tamás tudós volt, aki fiatalok generációit indította el a világszínvonalú kutatómunka felé.

A Had- és Rendészettudományi Szekció Roska Tamás Tudományos Előadás pályázat idei nyertese Schmidt Petra, aki a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, katasztrófavédelem szakirányon végzett (2011-ben Pro Scientia aranyérmet nyert), tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájában folytatta, majd ugyanitt 2017-ben “Progresszív, lakosságfelkészítési, szabályozási stratégia kialakítása – különös tekintettel az éghajlati eredetű természeti folyamatokra” – címmel sikeresen megvédte doktori értekezését. 
Schmidt Petra  százados jelenleg az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóaljának beosztott tisztje.

Érdekfeszítő előadását követően a Roska Tamás tudományos munkásságának elismeréseként az OTDT Tanács alelnöke, Prof. Dr. Mezey Barna Roska Tamás ezüstérmet, valamint 300.000 Ft pénzdíjat adományozott.

Ezzel véget ért a megnyitó ünnepség, azután a zsűri tagjai tájékoztató programon vettek részt, majd ebédszünetet követően megkezdődtek a tagozati ülések, a mai napon 7 tagozatra került sor. Holnap folytatódik a rendezvény, a G épület mellett immáron az A épületben is lesznek előadások. Sikeres konferenciát, színvonalas és értékes előadásokat kívánnak a szervezők.