A Gene Haas Alapítvány támogatásában részesült a Bánki Kar

A BGK Kari Tanács ülése keretében 2023. november 8-án került sor a Gene Haas Alapítvány által kiírt pályázaton elnyert 15 000 € támogatás Ünnepélyes átadására. A támogatásról szóló jelképes csekket Péntek György a Haas Factory Outlet A Division of Bartec magyarországi operatív és értékesítési igazgatója adta át, Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán részére.

A HAAS Automation Inc. a világ egyik legnagyobb, 100% amerikai magántulajdonban lévő szerszámgépgyártó vállalata. A globális ipari jelenléten felül évek óta aktívan részt vesz a technikai sportok világában (Formula-1, Nascar), illetve világszerte partner a CNC oktatásban. Teszi mindezt azért, hogy a hallgatók modern, a mai kornak megfelelő gépeken, megfizethető technológiával kaphassanak képet a CNC technológia térhódításáról. Gene Haas úr, a Haas Automation Inc. alapítója és tulajdonosa által korábban létrehozott Gene Haas Alapítvány minden évben pályázati keretek között anyagilag támogatja azokat az európai oktatási intézményeket és hallgatóikat, akik a CNC oktatás minőségi fejlesztésében és népszerűsítésében részt vesznek és élenjárnak. Az elmúlt időszakban szoros szakmai kapcsolat alakult ki a Cég magyarországi képviselete és az Óbudai Egyetem Bánki Kara között, mely alapvetően annak volt köszönhető, hogy Péntek György a Bánki Kar hallgatója volt, és ezer szállal kötődik az alma materhez.A szakmai együttműködésnek köszönhetően 2018 februárjában ingyenesen helyeztek ki egy MiniMill-EDU típusú marógépet, valamint 4 db HAAS vezérlés szimulátort a Kar Gépműhelyébe. 2018 májusában nagy sikerrel került megrendezésre az első közös, ”HAAS & ÓE-BGK CNC Konferencia – Az ipar és az oktatás kapcsolatának fontossága napjainkban” címmel. 2019 végére érdemelte ki és kapta meg a Kar azt a lehetőséget, hogy Magyarországról elsőként pályázhasson az Alapítványnál. A megfelelő szakmai munka és kapcsolatrendszer eredményeként, akkor az alapítvány 10 000 $ támogatásban részesítette a Kart. 2022. tavaszán nagy érdeklődéssel került megrendezésre 11 felsőoktatási intézmény csapatának a részvételével az Ez igazi CAMu országos CNC verseny

Az idei évben ez utóbbi verseny folytatására, és a CNC oktatás népszerűsítésére fókuszálva nyújtottuk be a pályázatunkat. Az alapítvány pozitív döntése alapján, a Kar 15 000 € támogatásban részesült. A díjazásból hosszas szervező és előkészítő munkát követően került meghirdetésre, a II. Bánki-HAAS Országos CNC Programozási Verseny”. A versenyre 12 felsőoktatási intézmény csapata jelentkezett és a selejtezőt követően 6 csapat vesz részt a Magyar Tudomány Ünnepe Egyetemi Rendezvénysorozata keretében, november 10-én megrendezésre kerülő döntőben.

A jelképes csekk Ünnepélyes átadásán Péntek György kihangsúlyozta, hogy a lehető legjobb helyre került a pénz, mivel a Bánki Kar nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált mérnökképzésre, és folyamatosan törekszik a hallgatók CNC technológiával kapcsolatos tantárgyainak fejlesztésére, az oktatás minőségének emelésére. Rajnai Zoltán dékán köszönetét fejezte ki a Cégnek, illetve személyesen Péntek Györgynek a Karnak nyújtott támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy hosszútávon fenntartható lesz az együttműködés, hiszen ez mindkét fél számára egy gyümölcsöző szakmai kapcsolatot jelent.

Balogh József
mestertanár
ipari kapcsolatok kari koordinátor
dékáni titkárságvezető