Bánkis siker a TEK pályázatán

A Terrorelhárítási Központ és a TEK Tudományos Tanácsa 2017 szeptemberében nyílt pályázatot hirdetett „az ún. „ramming” típusú terrortámadások megelőzésének, megakadályozásának technikai kihívásai és újszerű, innovatív műszaki megoldások keresése és lehetőségei” címmel.

A pályázat célja a járművekkel elkövetett gázolásos terrorcselekményekkel szembeni védekezés lehetőségeinek felmérése, olyan szakmai szempontok és megoldások megismerése, melyek hazánkban még nem elterjedtek.

(A pályázati kiírás a honlapunkon a Hírarchívumban található)

A pályázaton a Bánki Kar munkatársai is képviselték magunkat, és nagyon szép eredményt értek el:

I. helyezett:  Hasilló György (BGK; kari honlapok karbantartója) “Baltimore” jeligéjű pályázata lett, melynek címe: Bemutatkozik a GTMVR

A tanulmány a gázolásos terrorcselekményt megakadályozó védelmi rendszer (GTMVR) elméletét vázolja fel, egy olyan komplex szisztémát, amely a közterületek autóktól elválasztott területeit hivatott megvédeni a gépjárműves támadásokkal szemben. Öt fő komponense: a járdákba épített rejtett, avagy süllyesztett oszlopok, az ezeket és a különböző szenzorokat is vezérlő mesterséges intelligencia, a támadó személyek ellen fellépő drónok, az egész rendszer mögött álló, folyamatosan bővülő adatbázis, valamint a kisegítő eszközök, úgymint kamerák, érzékelők, internethálózat. A dokumentum elméleti síkon vázolja a rendszer bemutatását, annak elemeit, működését. Írásának célja, hogy még ha csak elméleti szinten is, de segítséget nyújtson a rendvédelmi szervek jövőbeli tevékenységéhez, az aljas, gonosz szándékból elkövetett merényletek megakadályozásában, melyek ártatlan emberéleteket veszélyeztetnek szerte a világon.

II. helyezett: Dr. Balogh Zsuzsanna és Szabó Lajos (a REMOK Alapítvány kuratóriumi elnöke, de karunkhoz is kapcsolódik: óraadó a biztonságtechnikai szakon) “Gemini” jeligéjű pályázata, melynek címe: Mi a megoldás a gázolásos merényletek ellen?

A tanulmány összefoglalja mindazokat a szabványokat és szabályzókat, melyeket a világ különböző országai és az EU használ a gázolásos merényletek elkövetése elleni védekezésre. Sajnos ezek Magyarországon nem igazán ismertek, még a szűken vett szakma előtt sem. Ennek oka, hogy sem a szabványok, sem a szabályzók nem jelentek meg magyarul, ezért nem kerültek beépítésre a honi szabályozásba. A szerzők több mint 10 éve figyelmeztetnek ezek hiányára magyar és angol nyelvű tanulmányaikban. A cikk összefoglalója a lehetőségeknek, eszközöknek, megoldásoknak, melyek rendelkezésre állnának.

Megosztott II. helyezett: Tengely Ákos “Innováció” jeligéjű pályázata, melynek címe: A „ramming” támadások elleni védekezés lehetőségei, különös tekintettel az esztétikus és arányos védelem kialakítására, modern technológiai megvalósításokkal.

A pályamű, a ramming támadások elleni védekezésre három típusú védelmi megoldást rögzít. Statikus, dinamikus, valamint az előzőekből összeállított hibrid védelmi módozatot. Statikus megoldásként fő szempont a meglévő modern beépített technológiák ötvözése az arányosság és az épített környezetbe történő esztétikus beépíthetőség jegyében. Dinamikus és hibrid védelmi lehetőség főként az alkalmi rendezvények védelmét szolgálja. Mint hibrid védelmi képesség kidolgozásra került egy infokommunikációs vezérlőtechnológiával ötvözött drone megfigyelésű eszközrendszer, amely a Drone Observed Field Control System (DOFCS) elnevezést kapta. A DOFCS rendszer, statikusan rögzített kamerarendszerből, oldható és oldhatatlan akadályokból, járőr egységekből, droneokból valamint az koordinálást és az adatfeldolgozást végző központi- irányító egységből áll. Az egység multitasking feladatokra képes, mivel a drone technológia alkalmazása széles körben bevethetővé teszi különböző események modern kezelése érdekében, legyen az migrációval kapcsolatos határrendészeti feladat, katasztrófavédelmi vagy egyéb terrorelhárítási- rendészeti kihívás. A pályamű, DOFCS egység vonatozásában tartalmaz egy erő-eszköz táblázatot, amely rögzít egy speciális kialakítású szert- bevetési gépjárművet, ami képes a központi- irányító egységek kiszolgálására, főbb technológiai elemek szállítására. A DOFCS egység lehetőségeinek megismerése végett a pályamunka rögzít egy SWOT elemzést, ami segítségével jobban megismerhető az előadott technológia alkalmazási lehetőségei.

A díjazottak részére Bodnár Zsolt r. dandártárbornok, a TEK főigazgató-helyettese oklevelet adott át, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Terrorelhárítási Tanszék vezetőjének (dr. Kasznár Attila nb. őrnagy, egyetemi adjunktus) és a bírálóbizottság tagjainak jelenlétében. Tábornok úr megköszönte a pályázóknak az elvégzett munkát, és ígéretet tett arra, hogy az abban leírtakat hasznosítják, a munkába a szerzőket a későbbiekben is bevonják.

A díjazott tanulmányokat reményeink szerint a TEK megjelenteti.

A REMOK Alapítvány honlapján Szabó Lajos összefoglalóját olvashatjuk az eseményről. (ITT tekinthető meg)

Gratulálunk munkatársainknak, illetve a díjazottaknak!

Szabó Lajos  – Barta Andrea