Beszámoló a Jubileumi CLOOS-ÓE-BÁNKI KAR Szimpóziumról

10 évvel ezelőtt indult útjára a CLOOS-ÓE-Bánki Kar Szimpózium sorozat, mely évről-évre nagyszámú érdeklődő mellett a hegesztés szakterület legújabb ismereteit, fejlesztési eredményeit mutatja be a résztvevők számára.

A 2019. április 17-én lebonyolított szakmai találkozónak a tradícióknak megfelelően az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar adott otthon az átadásának 130. évfordulóját ünneplő, Hauszmann Alajos tervezte oktatási épület Bánki Donát termében. A szakmai találkozót Dr. Gáti József az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese, a Magyar Hegesztési Egyesület elnöke nyitotta meg utalva a rendezvénysorozat szakmai jelentőségére, jubileumi eseményekre.

Makk Piroska tulajdonos-ügyvezető köszöntötte a szimpózium sorozat története során legnagyobb érdeklődés mellett zajló programján megjelent érdeklődő kollégákat, kiemelve, hogy ez évben az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Carl Cloos Schweisstechnik GmbH jubileumára nem csak e program során emlékeznek, hanem májusban is a cég központjában.

Makk Piroska elismerő ajándék átadásával köszöntötte és röviden méltatta a 65. születésnapját ünneplő Gáti Józsefet. Kiemelte, hogy az ünnepelt meghatározó egyénisége a hazai hegesztési közösségnek, aki jelentős szerepet vállalt az Óbudai Egyetem és a Crown International Kft. együttműködésének kialakításában, a szimpózium sorozat létrejöttében, melynek minden alkalommal levezető elnöke is.

Az első előadót Jan Pitzer urat, a Carl Cloos Schweisstechnik GmbH alkalmazástechnikai mérnökét, aki a „NexT: new excellent Technology in welding, automatization and digitalization” című előadásában ismertette a fejlesztés eredményeit. Előadásának bevezetőjében a cég 100 éves történetét áttekintve kiemelte, hogy a Carl Cloos Schweisstechnik GmbH, amely a névadó Carl Cloos mérnök 1919-es cégalapítása óta a hegesztéstechnika vezető cégei közé tartozik, a jubileumi évben újabb fejlesztésekkel biztosítja technológiavezető szerepét. Az új C-Gate alkalmazásával partnereik egy lépéssel közelebb kerülhetnek az Ipar 4.0 hálózatba kapcsolt termeléshez.

Halász Gábor, a Messer Hungarogáz Kft. nemzetközi hegesztőmérnöke a „Varratminőséget befolyásoló hibaforrások a gázforrástól a hegesztő munkadarabig” címmel tartott előadást, mely arra kereste a választ, hogy mi az oka annak, hogy védőgázos ívhegesztéseknél, ha porozitások vannak a varratban, gyakran hangzik el a vád a hegesztők részéről, hogy: „rossz a gáz”.

Előadásában utalt arra a gyakorlati tapasztalatra, hogy a védőgáz forrás is tartalmazhat szennyeződéseket, de az esetek nagy többségében a szennyezők a gázforrástól a hegesztendő munkadarabokig tartó szakaszon jutnak be a rendszerbe és rontják a védőgáz minőségét, illetve károsítják a hegesztett varratot.

Dr. Gáti József rektorhelyettes „140 év a gazdaság és a tudomány szolgálatában” címmel tartott prezentációjában az intézmény három évszázadon átívelő, az iparoktatástól a felsőoktatásig vezető fejlődési folyamatának főbb állomásait tárta a szimpózium résztvevői elé. Az első jogelőd, a Közép Ipartanodától, a szakiskolán, a Felső Ipariskolán, majd a technikumok időszakán át vezetett az út a Bánki Donát és a Kandó Kálmán, majd később a Könnyűipari Műszaki Főiskola alapításához, az integrált Budapesti Műszaki Főiskola létesítéséhez, majd jogutódjaként a XXI. század Óbudai Egyetemének törvénybe iktatásához.

Az intézmény 140 éves történetét áttekintve végezetül utalt a 2009. november 23-án törvénybe iktatott XXI. századi Óbudai Egyetemre, mely az 1395-ben alapított, majd 1410-ben újjáalapított középkori Óbudai Egyetem szellemiségét kívánja életben tartani, a tradíciók ápolásával, a haladás és a fejlődés együttes biztosításával.

A kávészünetet követően Bíró Tamás, az AV-Leiter TLC Kft. nemzetközi hegesztőmérnöke a „Robothegesztés a darugyártásban” témakörű előadásában rámutatott arra, hogy az emelőgépek, mobil daruk gyártásában is egyre elterjedtebb a hegesztés gépesítése, robotosítása.

A programon résztvevők a Kemper cég képviselője, „Past, present and future” című előadásával kaptak ízelítőt a vállalat tevékenységéről, majd Majoros Zsolt, a KL-System Kft. kereskedelmi vezetője „Hegesztés és egészség” összefüggéseit feltáró előadást követhette nyomon a megjelent nagyszámú érdeklődő.

A délelőtti program záró előadásában Dr. Kővágó Csaba, az Állatorvostudományi Egyetem Gyógyszertani és Méregtani Tanszékének tudományos munkatársa, a MAHEG Hegesztés Munkavédelme Bizottsági tagja „Az ívhegesztés során felszabaduló füst fémtartalmának sorsa a szervezetben” című előadásával hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket rejt a hegesztő üzemek levegője, és milyen védekezésre van lehetőség.

Az ebédszünet és párhuzamosan gyakorlati hegesztési bemutatók következtek. Ennek során a résztvevők bepillantást nyerhettek az ultrahangos hegesztés rejtelmeibe, valamint egy CLOOS Qineo Pulse Pro 451 típusú kézi hegesztő áramforráson élőben láthatták a Rapid Pulse speciális eljárásváltozatot.

A délutáni programot Jan Pitzer, a Carl Cloos Schweisstechnik GmbH alkalmazástechnikai mérnöke nyitotta „Automatization and digitalization Cloos Gateway” témájú előadásával, melyben az előadó az automatizált hegesztő rendszerek számos példáját szemléltette, így pl. traktor fülkék, mobil daruk, teherautó alkatrészek gyártási folyamatában.

Az ezt követő, már hagyományossá vált sorsoláson a szerencsések a Crown International Kft., illetve a partner szervezetek hasznos ajándékait vehették át, a főnyeremény egy bevont elektródás inverteres hegesztőgép volt.

A szimpózium meglepetés-programmal, kvíz játékkal folytatódott, melynek során a résztvevők Bogár Anita vezetésével okos-telefon alkalmazására épülő kvízjátékban vettek részt. A legeredményesebb résztvevő a vásárosnaményi Hunor Hotel és Étteremben két személyes, korlátlan wellness használattal járó ajándékutalványt vehetett át.

A szimpózium zárszavában Dr. Gáti József elismerését és köszönetét fejezte ki Makk Piroskának a 10 évvel ezelőtt elindított konferenciasorozat sikeres szakmai programsorozatának szervezéséért. Elismeréssel szólt a Crown International Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiemelkedő együttműködéséről az Óbudai Egyetem hallgatói képzését támogató Cloos robot laboratórium működtetéséért, melynek elismeréseként Makk Piroska az elmúlt évben az Óbudai Egyetem Mecénása kitüntetésben részesült.

Végezetül megköszönte az előadók gondos felkészülését és színvonalas előadását, a hallgatóság figyelmét és érdeklődését. A résztvevők a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés által kiadott, a nemzetközi és európai hegesztő diplomák továbbképzési rendszerének igazolását vehették át.