Búcsúzunk Várhegyi Lászlótól

Várhegyi László elment
(1945-2022)

Csendes, szerény, segítőkész kollégaként emlékezik az Intézet és a Kar Várhegyi László adjunktusra. Az utóbbi időben megromlott egészsége miatt nem járt az Intézetbe, de volt íróasztala fiókjában még néhány személyes tárgy emlékeztet rá. A Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán 1981-ben végzett anyagmozgatási gépészmérnökként. Nem sokkal ezután (1988) közlekedés műszaki szakmérnöki diplomát szerzett.

Szakmai tudását a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet (KERMI) hasznosította, ahol elsősorban a személygépkocsikkal kapcsolatos vásárlói kifogásokkal foglalkozott. Munkáját az elfogulatlan, csak a műszaki tartalommal foglalkozó hozzáállás jellemezte. A fogyasztásvédelem ügye elkísérte egész életét, nyugalmazását követően sokáig segítette szakvéleményeivel a békéltető testület tárgyalásait. A KERMI-ben részt vett járművek típusvizsgálataiban is.

Egy jellemző kép: a kutyabarát szakértő egy PULI személygépkocsit vizsgál (MTVA Archívum).

Szakkönyveket is írt. Az antikvár boltokban még kaphatók a Daciaról és a Wartburgról írt könyvei, amelyek nélkül – ismerve ezen járművek “megbízhatóságát” – nem volt érdemes hosszabb útra indulni.

Várhegyi László igazságügyi szakértő volt. Alapító tagja az igazságügyi szakértők egyesületének és a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarának. Lelkiismeretesen és sokat dolgozott a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamarában és az ISZOT-ban (a Kamara és a szakértők Kft-je), az etikai bizottság és számos szakmai konferencia, szeminárium szervezőbizottsági tagja volt.

Az Óbudai Egyetem jogelőd intézményében kezdte meg felsőoktatási munkáját, ahol 2005-ig a Mechatronikai és Autótechnikai Intézet “járműves” tantárgyait oktatta – kiemelkedő volt a Szakértői ismeretek tantárgyban végzett kreatív munkája. Nyugállományba vonulása után még tizenkét évig óraadóként tevékenykedett a hallgatók nagy örömére. Empatikus, igényes, segítőkész, önzetlen hozzáállásával sok diák jó eredményeket ért el tanulmányaiban.

Kedves Laci! Reméljük a túlvilágon is igénylik és értékelik az autók szeretetét és szakmai tudásod. Jó utat az égi sztrádákon! Emléked megőrizzük!

Dr. Bencsik Attila