Elhunyt Kósa Csaba

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kósa Csaba kollégánk 2018. december 16-án reggel otthonában elhunyt.

Dr. Kósa Csaba ny. főiskolai tanár 1963-tól nyugdíjba vonulásáig 43 éven keresztül közalkalmazottként, 2006-tól óraadóként dolgozott az egyetemen, illetve a jogelőd intézményekben.

Építőmérnöki oklevelének megszerzése után a pedagógiai szakpszichológia szakot végezte el, és pszichológiai témából doktorált. Emellett hegesztő-, matematikai és számítástechnikai-, valamint munkavédelmi szakmérnöki végzettséget szerzett.

A Mechanika, a Géprajz-gépelemek, a Munkavédelem, az Ergonómia, a Gépek biztonsága és a Biztonságtechnika tárgyak tárgyfelelőseként, oktatójaként 5 évtizede rendkívül magas színvonalú és lelkiismeretes oktatói és oktatásfejlesztési munkát végzett. Meghívott előadó volt a BME-n, az Iparművészeti Főiskolán, az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Intézetben, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Kutatói munkásságának eredményeit számos, tanulmány, jegyzet és tankönyv fémjelzi.

A Műszaki alaptárgyi tanszék, majd a Gépszerkezettani és biztonságtechnikai intézet vezetőjeként vezetőként is hozzájárult az intézmény fejlődéséhez. Meghatározó szerepe volt abban, hogy széles intézményközi együttműködéssel létrejött a Biztonságtechnikai mérnöki szak.

Emlékét megőrizzük, a Bánki Kar saját halottjának tekinti.