HAAS & ÓE-BGK CNC Konferencia „Az ipar és az oktatás kapcsolatának fontossága napjainkban”

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara és a Haas Bartec GmbH május utolsó napján rendezte meg először a CNC Konferenciát. A rendezvény célja a partnervállalatok bemutatásán túl az ipari szereplők és az oktatási intézmények közötti kapcsolatban rejlő lehetőségek feltárása volt. A szervezők egyaránt kiemelt feladatnak tartják a megfelelő szakmai utánpótlás biztosítása érdekében a műszaki képzési területek fejlesztését, és ennek megvalósítására minél szélesebb körű együttműködést kívánnak kialakítani az ipari partnerekkel, illetve a köz,- és a felsőoktatási intézményekkel.

Nincs hatékony ipar megfelelő oktatás nélkül és nincs megbízható, naprakész tudást biztosító oktatás az ipar közreműködésének hiányában. A Haas Bartec GmbH és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara olyan eseményt hozott létre, amely fórumul szolgált az oktatási intézmények igényeinek és az ipari szereplők elvárásainak megfogalmazásához.

Megnyitóbeszédében Balogh József, a kar dékáni titkárságvezetője vázolta a konferencia létrejöttének körülményeit. Külön kiemelte, hogy a megkeresés az ipari szereplők, vagyis a Haas Bartec GmbH részéről érkezett. Péntek György, a vállalat területi értékesítési vezetője ugyanis módot keresett a jövő szakembereinek támogatására – ehhez pedig alma materét, az Óbudai Egyetem Bánki Karát választotta. Kiemelte, hogy egyre több jó példát látunk arra, hogyan támogathatják az iparági szereplők az oktatási intézményeket. A duális képzés,  a szakmai gyakorlati hely biztosítása, az oktatási eszközök rendelkezésre bocsátása mind olyan lehetőség, amellyel szerencsére egyre több vállalkozás él. A cél pedig kettős: a diákok és hallgatók naprakész tudással gazdagodnak, amelyeket korszerű eszközökön szereznek meg, a cégek pedig jó kapcsolatokat építhetnek nemcsak az intézményekkel, hanem a jövő munkavállalóival is. 2018 februárjában érkezett meg a Haas kimondottan oktatási tevékenységhez felszerelt Minimill-Edu megmunkáló központja a Kar Gépműhelyébe. A gépet a Tungaloy magyarországi képviseletének segítségével szerszámozták fel, az elmúlt szemeszterben pedig megkezdődtek a gyakorlati foglalkozások is az új berendezésen.

A Konferencia ünnepélyes pillanata volt, amikor Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Kar dékánja és Manfred Schlager, a Haas Bartec GmbH ügyvezető igazgatója aláírta a két fél közötti Stratégiai Együttműködési Megállapodást. Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a kar dékánja előadásában az Óbudai Egyetemen bevezetett projektalapú oktatás működéséről beszélt az intézmény bemutatása mellett. A hallgatók valódi problémákon dolgoznak, melyek megoldásában felhasználhatják az előadásokon megszerzett tudást. A módszer előnyei vitathatatlanok. Az egyetemen támaszkodnak az ipari partnereik véleményére és tanácsára, a szoros együttműködés eredményei pedig a hallgatók elhelyezkedési lehetőségein és előmenetelén látszódnak igazán.

Bánki Kar Gépműhelyében a tavaszi szemeszter során már több hallgatói csoport is kipróbálhatta az új Haas Minimill-Edu megmunkáló központot. A műhelyfoglalkozás átszervezéséről és a tananyag reformjáról Burai István műszaki oktató beszélt, aki hangsúlyozta, hogy a vezérlő szimulátoroknak köszönhetően veszélytelenül ismerkedhetnek a hallgatók a modern szerszámgépek kezelésével. Az elkészült, tesztelt és ellenőrzött programokat pedig később “élesben” is kipróbálhatják – rátölthetik a megmunkáló központra, és alkatrészeket gyárthatnak így. A hallgatók pozitív tapasztalatairól és az új lehetőségekről Sipos Miklós BSc hallgató számolt be a konferencián, kiegészítve az oktatói álláspontot egy nagyon fontos szemponttal. Az új, modern technológiák megismerése ugyanis nemcsak a munkaerőpiacon jelenthet számukra előnyt a későbbiekben, hanem már a képzés során motiváltabbá válhatnak az ismeretszerzésben.

Haas Automation INC-t és a Haas oktatási programját, a HTEC-et Huszti Attila és Péntek György területi értékesítési vezetők mutatták be. Az amerikai vállalat számára globális szinten kiemelten fontos az oktatás támogatása, ehhez korszerű és precízen berendezett HTEC központokat hoznak létre. A HTEC koncepció lényege egy olyan, oktatásra alkalmas, ám mégis ipari tapasztalatot kínáló műhely berendezése, amelyben biztonságosan sajátíthatják el a tanulók a CNC-s szakma alapjait.

A konferencia meghívott vendégei voltak a Büttner és Társai Kft. képviselői, Bencsik László és Lukács Miklós. Nem véletlenül, hiszen a cég telephelyén, Nagyatádon működik egy HTEC központ, ahol a térségben toborzott diákok képzése zajlik. A központ az üzemtől elválasztva működik, ám ez nem jelenti azt, hogy az itt tanulóknak nem valódi, hasznos feladatok jutnak. Az egyszerűbb lakatos munkáktól kezdve a bonyolultabb programozásig sok-sok változatos feladaton dolgozhatnak az itt tanulók.

Sárközi Zoltán, értékesítési vezető a Tungaloy Hungary Kft. részéről biztosította a Kar képviselőit a folyamatos támogatásról. A nagy múltú japán szerszámgyártó vállalat számára ugyanúgy fontos a műszaki képzési központok támogatása, mint a szervezőknek, emellett a felhasználókat segítő támogató technológiákkal is igyekeznek naprakészek maradni. Így erős online jelenléttel, korszerű applikáció-alapú megoldásokkal, és helyi, magyar nyelvű támogatással állnak rendelkezésükre.

Az Enterprise Group Kft. a helyszínen lepte meg a Kar oktatóit. Gyönyörű Attila, a CAM üzletág vezetője a cég képviseletében a Konferencián adta át az együttműködési megállapodást Dr. Pinke Péter intézetigazgató (Anyag- és Gyártástudományi Intézet), melynek értelmében oktatási célra használható licenszekkel és a szoftverek használatának betanításával veszik ki részüket a képzés korszerűsítéséből. A SIEMENS és a VERO CAM képviseletét ellátó vállalat minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy számára biztosít ingyenes hozzáférést a programokhoz, valamint a termékekhez kapcsolódó fórumokhoz, a magyar forgalmazó ezt további helyi támogatásokkal egészíti ki.

Az előadásokat labor- és műhelylátogatások követték, ahol az oktatók, a Kar kutatói és a hallgatók segítségével nyerhettünk bepillantást a képzésbe. Megismerhettük a Kar újonnan kialakított Ipari CT mérőlaborját, beléphettünk a frissen felújított koordináta mérőszobába és természetesen a Gépműhelyben megtekinthettük a Haas Minimill-Edu megmunkáló központot is – munka közben. Végül egy kellemes hangulatú állófogadáson cserélhettek tapasztalatot az egyetemi oktatók, a támogató cégek képviselői és a meghívott vendégek.

A nagy sikerre való tekintettel a CNC Konferencia, bár a maga nemében egyedülálló rendezvény marad, de nem egyetlen esemény lesz a sorozatban. A szervezők a zárszóban erősítették meg szándékukat abban, hogy jövőre is szeretnének egy napot az iparvállalatok és az oktatás szoros kapcsolatában rejlő lehetőségekre áldozni.

Balogh József

mérnöktanár,
dékáni titkárságvezető