Kirándulás a Hadihajósoknál

Az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola és a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói és dolgozói 2019. április utolsó hétfőjén vehettek részt egy nem minden napi rendezvényen Budapest-Újpest határában, a Duna partján lévő Hadikikötőben. Ez a rendezvény a házigazda, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred életét bemutató esemény volt „hadihajókázással” egybekötve.

Az Ezred kijelölt állománya rövid bemutatkozást követően egy robbanóanyag-kereső kutyás bemutatót tartott a majdnem ötven fős látogatói csoport részére. A nagyon élvezetes és részletes kutyás bemutató után a nagy létszámra való tekintettel a látogatói csoport egyik fele a hadihajók felé vette az irányt, míg a másik fele a bemutatótermek felé.

A bemutatótermekben az érdeklődők ízelítőt kaphattak a nehéz és könnyű tűzszerész robot működéséből, valamint betekintést nyerhettek az EOD-9 nehéz tűzszerész ruha viseletének kulisszái mögé. A különböző preparált prezentációs robbanószerek bemutatása a laikusok számára igazi kuriózum volt. A statikus bemutatót egy, az Ezred életét bemutató előadás követte, melyben a résztvevők megismerkedhettek a jogelőd szervezetekkel, azok tevékenységével, valamint az Ezredet érintő elmúlt időszak és a napjaink kihívásaival.

A statikus részt követte a hadihajó „mustra” és a vízre szállás. A matrózok bemutatták az érdeklődő civileknek a hadihajójukat. Stílszerűen – vagy csak a véletlennek köszönhetően – az Óbuda hadihajóval futottunk ki a nyílt Dunára. A Hadikikötőből felhajóztunk a Megyeri hídig, ahol egy harci fordulót mutatott be a hajóval a legénység a közönség nagy örömére. Majd visszahajóztunk a kikötőbe. Menetközben a hajó is bemutatásra került, úgy a fedélzet, mint a kabinok. 

A rendezvény záróakkordja a csoportkép-készítés volt, majd a gazdag élményekkel feltöltődve a látogató csoport, megköszönve a színes és felejthetetlen programokat a szervezőknek, elhagyta a kikötő Duna parti területét.

A résztvevőknek nagyon tetszett a program – ezúton mondunk köszönetet az Ezred parancsnokának, Szilágyi Zsolt ezredes úrnak, valamint a Dr. Daruka Norbert százados úrnak, az ezred hadihajós kiképző tisztjének és Ivanyik Alexandra törzsőrmester asszonynak, az ezred protokoll-zászlósának, valamint az esemény sikeres megvalósításában résztvevő valamennyi katonának. Bízunk benne, hogy a látogatásunkat még sok hasonló fogja követni.

Budapest, 2019. május 9.

Nyikes Zoltán
szervező