Megnyitott a Galamb József Veteránjármű Kiállító Központ

2024. március 22-én nyílt meg Makón, a Deák Ferenc és a Vásárhelyi utca sarkán álló, az ún. „Ford-falról” nevezetes épületben Galamb Józsefnek emléket állító kiállító központ. A Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete állami támogatással megvásárolta és felújította az épületet, restaurálva a korábbi lerakatot, és szerelőműhelyt, emléket állított a város jeles szülöttjének, Galamb Józsefnek, az évszázad autójává választott Ford T-modell konstruktőrének.

Galamb József, a Ford Motor Company főmérnöke az első világháborút követően segédkezett két fiatalabb testvérének, Jánosnak és Ferencnek egy családi vállalkozás létrehozásában. 1921-ben hat darab Fordson traktort küldött testvéreinek, az üzlet beindítása érdekében, 1922-ben pedig hazalátogatott Makóra. A szerelőműhely külső falára festették fel a színes Ford személyautó modelleket (ez alkalomra ezek is megújultak), mely falfelület a város szimbólumává vált. A Ford lerakat műhelyét és szervizt János vezette, a kereskedelmi feladatait Ferenc irányította.

A kiállítóközpont átadási ünnepségének díszvendége Lázár János építési és közlekedési miniszter, a térség parlamenti képviselője, valamint Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke volt. Lázár János megnyitó beszédében megemlékezett Makó szülöttjéről, a Ford T-modell egyik megalkotójáról. „Messzire az juthat az életben, aki nem felejti el honnan jött. Ezt bizonyítja Galamb József története is. Tehetsége és kitartása egészen Amerikáig vitte, ahol a Ford főmérnökeként hozzájárult a világ első népautójának megalkotásához. Sikeres üzletemberként is többször hazalátogatott szülővárosába…” emlékeztette a jelenlévőket.

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció szakmai érdekképviseleti szervezet elnöke hozzászólásában kiemelte: „Magyarok vagyunk, legyünk büszkék azokra a honfitársainkra, akik valami világraszólót alkottak”.

Szilágyi László, a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete elnöke megköszönve a megnyitó gondolatokat és a kiállítóhely megnyitásában, a Galamb emlékek ápolásában közreműködők tevékenységét, hitet tett a zseniális konstruktőr emlékének további ápolása mellett: „Szeretnénk minél szélesebb körben bemutatni Galamb József munkásságát, és azt, hogy ő mivel járult hozzá a technika fejlődéséhez”.

A helyreállított, Galamb relikviákat, a névadó munkásságát bemutató műhelyt, és a korabeli járműveket felvonultató kiállítótér átadását szimbolizáló nemzeti színű szalagot Lázár János, Farkas Éva Erzsébet makói polgármester, Knezsik István és Szilágyi László vágta át, majd a vendégekkel együtt megtekintették a kiállítást.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karát Gáti József, Horváth Sándor és Legeza László, az intézmény kiadásában megjelent „A XX. század autója. 100 éves a Ford T-modell” című könyv szerzői képviselték, aki az elmúlt húsz évben széles körben támogatták a makói kezdeményezést, a megemlékezéseket. Ez alkalomból, a jogelőd Magyar Kir. Állami Felső Ipariskola neves tanulója, Galamb József életét és munkásságát bemutató kiadványt adták át Lázár János építési és közlekedési miniszternek.

Dr. Gáti József