Nagy sikert aratott a Bánki Kar harmadik Nyári Egyeteme

A múlt héten került megrendezésre az Óbudai Egyetem Bánki Kar harmadik Nyári Egyeteme 2023. augusztus 1-4. között. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a résztvevő középiskolások száma, immáron 23 regisztrált érdeklődő fiatal vehetett részt a Bánki programjain.

Az első két nap online zajlott a Big Blue Button rendszerében; izgalmas előadásokkal valamint szakjainkhoz kapcsolódó céges bemutatókkal készültünk. Az első nap szó esett többek között a számítógéppel támogatott gépészeti modellezésről, az ember-robot interakció aspektusairól, a kötéstechnológiákról, a gyártsátechnológiáról és a tűzvédelemről is. Céges partnereink közül ketten mutatkoztak be, Huszár Imre az Anteus Kft-től, Misinszky Gábor pedig a Robotaid Kft. képviseletében tartott előadást.

A második napon is erős előadói mezőnyünk volt, Dr. habil Kiss Gábor az információbiztonság-tudatosságról tartott prezentációt, Dr. Pető Richárd a biztonságtechnika építőiparban betöltött szerepét vizsgálta, míg Dr. Lukács Judit a közelekedésbiztonság területét mutatta be. Dr. Frigyik Béla András a dinamikus rendszerekről tartott elődást, céges partnereink pedig ezt a napot sem hagyták ki: Pusztay Gábor tartott előadást a Walter Kft-től, míg Váczi Dániel a kiberbiztonság kapcsán beszélgetett a résztvevőkkel. Délután Horváth Gergő HÖK-elnök mesélt a Bánki hallgatói életéről, majd egy telefonos kvízjátékra invitáltuk a fiatalokat.

A harmadik napon végre személyesen is találkozhattunk a lelkes diákokkal, akikkel a Népszínház utcából indultunk el együtt a Hungaroringre, hogy kilátogassunk a Formula Student East versenyre, amelyen egyetemi csapatunk az OUR Team is elindult újonnan elkészült OUR FSV-1 versenyautójukkal. Jó időt fogtunk ki, a szikrázó napsütésben volt lehetőségünk körbejárni a boxutcát, valamint a csapat tagjai készséggel álltak rendelkezésünkre és válaszoltak a fiatalok számtalan kérdésére. Ezúton is köszönjük, hogy vendégül láttak minket az istállóban. Mindezek mellett nagy élmény volt az is, hogy a többi egyetemi csapatot is láthattuk felkészülés közben, és hogy bepillanthattunk a kulisszák mögé: hogyan is zajlik egy-egy alkatrész tesztelése, ellenőrzése. A Bánki Karra visszaérve az udvaron gyűltünk össze, ahol a HÖK tagjai finomabbnál-finomabb grillhúsokat és kolbászokat sütöttek, miközben a résztvevő diákokkal beszélgettek az egyetemről, a szakokról, és kötetlenül bármiről. Nagyon örülünk, hogy sikerült igazi bulihangulatot teremteni és mindenki jól érezte magát.

A negyedik napon ismét személyes programra került sor, a kar munkatársai ekkor mutatták be a laborokat és műhelyeket, a diákok megtekintették a hegesztő labort (Dunavölgyi Dávid és Kuti János), a biztonságtechnika labort (Őszi Arnold és Hell Péter), a nagyműhelyt (Ráczi Viktor), a pneumobil műhelyt (Pintér Péter és a pneumobil csapat tagjai), a lean labort (Tóth Georgina), a robotika labort, ahol nem csak a robotokról (Varga Bence), hanem a PLC-kről (Csillik Luca demonstrátor) is sok érdekességet hallhattak. Bakosné Diószegi Mónika a biogáz laborban tartott foglalkozást. A műhelyek bejárását az ebéd követte, a HÖK séfjei ezúttal spagettit készítettek; ebéd után pedig sor került az eredményhirdetésre és a díjak átadására, melyre Dr. Ancza Erzsébet oktatási dékánhelyettes asszonyt  kértük fel.

Az online kvízjátékon harmadik helyezést ért el Fehér Dénes, második helyezést ért el Varnyú Bálint, és az első helyet Mórocz Hanna szerezte meg. A helyezést elérők emléklapot és értékes tárgynyereményt, bánkis relikviákat kaptak. A pénteki nap élő kvízjátékán harmadik helyet szereztek: Májer Martin, Kovács Merse és Mórocz Hanna. Második helyet szereztek: Mudrák Balázs, Hegedűs Bálint, Oroszi Konrád és Varnyú Bálint. Az első helyet pedig Fehér Dénes szerezte meg. Ezúton is gratulálunk!

A Nyári Egyetemen való részvételért minden diák tanúsítványt kapott.

Nagyon köszönjük mindannyiuknak, hogy minket választottak, és a nyár közepén nálunk töltötték az időt. Reméljük, legalább olyan jól érezték magukat, mint a szervezők – és legalább annyi élménnyel gazdagodtak, mint mi magunk is.