Szakmai látogatás Pápán, a Bázisrepülőtéren

A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén tettek tanulmányi látogatást 2019. október 10-én az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola és a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói és oktatói.

A tanulmányi látogatást hosszas és alapos szervezés előzte meg, mivel egy olyan katonai bázis mindennapi életébe volt alkalom betekinteni, ami nemzetközi viszonylatban is különlegesnek számít.

A nagyszámú látogatócsoport reggel fél hétkor indult Budapestről autóbusszal Pápára. A repülőtérre érkező csoportot Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka fogadta, majd az alakulat Csapat Művelődési Otthon (CSMO) dísztermében tartott egy részletes bemutatást a Repülőtér múltjáról és jelenéről.

Ezt követően a látogatócsoportnak lehetősége volt a Repülőtér emlékparkjában, a korábban hazánkat oltalmazó MIG-21 és MIG-23 vadászrepülőgépek emlékműve előtt csoportképet készíteni. Az emlékparkban további, az országunk védelmét ellátó MIG-15 és MIG-17 vadászrepülőgépek is helyet kaptak.

A következő látnivaló a csoport számára az utasforgalmi (PAX) Terminál volt, amely a külföldre, missziós területre induló vagy onnan érkező katonák utasforgalmi ki- és beléptetésére szolgál, mint egy civil repülőtéri terminál. A látogatók érdeklődve hallgatták, hogy hogyan történik az utasvizsgálat, a csomagvizsgálat a helyi állomány által, valamint az ideiglenes határnyitás a rendőrség és a NAV részéről. A PAX Terminált 2019 áprilisában adták át a legkorszerűbb repülőtéri rendszerekkel felszerelve.

A csoport a bázis “NATO” hangárában folytatta a bejárást, ahol számos JAS-39 Gripen vadászrepülő várja a kisebb-nagyobb beavatkozást a repülő-műszakiak részéről. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma Század állományába tartozó Gripen vadászrepülők ideiglenesen Pápán látják el az országvédelmi feladataikat, mivel jelenleg a kecskeméti katonai repülőtér felújítása zajlik. A JAS-39-ek esetleges javítására szintén ideiglenesen Pápára települtek az MH Légijármű Javító Üzem egyes részei is. A Gripenek mellet egy, már hadrendből kivont MI-24 harcihelikopter megtekintésére is volt lehetőség.

A hangár előtt állomásozik az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományában lévő készenléti MI-17 szállítóhelikopter, amely az Országos Légi Kutató-Mentő Szolgálatot látja el személyzetével Magyarország nyugati felén.

A Hangár szomszédságában, a Liszt Ferenc Repülőtér után a második legkorszerűbb felszereltséggel bíró repülőtéri tűzoltó alegység épülete és tűzoltó technikái kerültek bemutatásra a csoportnak. A Tűzoltó alegység a legkorszerűbb reptéri speciális tűzoltóautókkal (Rosenbauer Panther) és technikákkal rendelkezik.

A Bázisrepülőtér 2015. év végén átadott új, 41 méter magas, körpanorámás korszerű irányítótornyában folytatta a csoport a látogatást. Az ügyeletben lévő repülésirányító bemutatta a torony mindennapi munkáját és a légiirányítók munkahelyeit. A bátrabbak a körerkélyre is kimerészkedhettek, ahol gyönyörű panoráma tárulkozott eléjük. A felhős idő ellenére jól látszódott dél-keletre a Bakony vonulata, benne a Kőrisheggyel, dél-nyugatra a Somló és a Badacsony, nyugatra pedig az Alpok. A csoport szerencséjére, épp egy szállítási feladatra induló magyar felségjel alatt repülő C-17 Globemaster III. szállítórepülő startját nézhették meg a kíváncsi érdeklődők. A C-17 Globemaster III. “Moose”, azaz jávorszarvas, a repülőtér mintegy 2400 méter hosszú felszállópályának, betonjának felénél már a levegőben volt és megkezdte a feladat végrehajtását.

A csoport jóízűen költötte el ebédjét a Bázisrepülőtér étkezdéjében, amely nyugodtan kijelenthető, hogy a Magyar Honvédség legmodernebb étkezdéje.

Az ebédet követően a csoport a SAC hangárban folytatta a reptéri látogatást, ahol egy C-17 Globemaster III. időszakos vizsgálata-javítása (Home Station Check) zajlott éppen. A csoport megtekinthette az óriási szállítórepülőgépet, és a lenyitott hátsó rámpán át alkalom támadt közelről is betekinteni a repülőgép hatalmas rakterébe, ahol akár két harckocsi, vagy helikopter is elfér.

A Bázisrepülőtér látogatást megkoronázta egy kiképzési repülésre induló JAS-39 Gripen géppár felszállása, annak hang- és látványélménye. Ezt követően a csoport visszaindult Budapestre.

A résztvevők ez úton mondanak köszönetet a Magyar Honvédség Parancsnokságának, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér parancsnokának és állományának a látogatás lehetőségének megvalósításáért, valamint az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola és a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar vezetésének a szervezésért.

Szerző: Dr. Nyikes Zoltán, szervező

Fotó: Kovács Éva, doktorandusz